KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

torsdag 14. april 2011

VÆR MED PÅ PÅSKENØTTER :)


Fotograf ukjent


Jeg er så heldig å ha en bloggvenninne som forsyner meg med brudebilder :)
Det er den fantastiske Gunda M med bloggene ContainerGirl og Gunda M- playing around
Hun plukker brudebilder som kommer inn til gjenbruksbutikken hennes i Stjørdal ut av rammene og sender bildene til meg her i Bergen!
Er det ikke fantastisk?!
Nå har jeg fått en stor konvolutt med hele 16 bilder av henne.
Alle menneskene som er avbildet er helt ukjente for meg. Noen av bildene har fotografen signert.  Ingen av bildene er datert. 

Vil dere hjelpe meg å datere bildene?


Jeg tenkte at jeg for moro skyld kunne lage en slags gjettelek ut av dette i påsken, altså påskenøtter :)
Jeg ber dere hjelpe meg å datere bildene ut fra stil og mote.
Lag gjerne små historier om dem også! Bruk fantasi og humør!

Nærmere

Jeg sprer bildene utover i påsken og så kan den som vil være med å foreslå årstall, navn og historier, assosiasjoner de får når de ser bildene osv.
Jeg velger ut den beste historien for hvert bilde og premierer vinneren med heder og ære og eventuelt reklame for vedkommendes blogg her på min blogg.  
Jeg sender også et lite selvlaget kort i posten til vinneren.
Vil dere være med?


Første oppgave er dagens bilde:
Dette er et bilde av brudepar med gjester. Jeg har ingen opplysninger om tid, sted, fotograf, navn etc. 
Alt er opp til deres fantasi.
HVEM? HVA? HVOR? NÅR?
Vær kreativ! Lykke til!

Nærbilde av brudeparet



Flere bilder følger :)

15 kommentarer:

Eva sa...

Herlig.... Dette blir jeg med på! Skal vi legge historien i kommentarfeltet, eller skal vi sende til deg via mail?

KKvinneblogger sa...

Legg det i kommentarfeltet. Håper kommentarene kan inspirere hverandre :)

Hjertedamas blogg sa...

Jeg syntes det ser ut som om det på førti-tallet. Alle ser fornøyde ut, og kvinnene har blomstrete kjoler. Jeg tror derfor at det ikke er i krigsårene, for da var det smått med kjolestoff og mat til bryllup. derfor gjetter jeg på at det er ca 1945-1946. Det er heller ingen bondebryllup i og med at det mangler bunader/ folkedrakter. Og det er sommer. Jeg tror også at det er snakk om noe bedre stilte, fordi det er mange gjester, og fordi bruden har hvit brudekjole og slør. Masse stoff. Mennene har smoking, noe som jeg ikke tror var vanlig blant arbeiderklassen. Det skulle ha vært artig å vist noe om dette bildet!!! klemz Grethe

EllenSand sa...

Jeg synes hjertedama har gjort en god analyse. Jeg tenkte også på 40-årene.
Ellen :)

Kleppanrova.com sa...

Hei! Så morsomt. Jeg går nok for helt i begynnelsen på 50 tallet. Halsskjæringer, krager og det mønstrete stoffet på damekjolene er 50-52 mote. Så det tipper jeg!
God helg!

KKvinneblogger sa...

Supre svar hittil!
Men jeg kunne ønske meg enda mer fantasifulle svar, små historier om menneskene på bildene.
F.eks. hva het gifteferdige kvinner og menn på denne tiden? ( Hvem er dette? Er det Isabella og Joakim eller Hjørdis og Hjalmar? )Hvordan møttes de?
osv.
Fri fantasi! :)

KKvinneblogger sa...

Jeg lar dette bildet stå til i morgen, palmelørdag. Da kommer det et nytt bilde å gjette på :)

Anonym sa...

Det ble i forkant av dette "Lyst til ekteskap for snekker Gunnar Berg og samaritt frk. Marie Olsen".
Bryllupet fant sted 7. juli 1953 i Holt kirke og selskapet ble feiret på samfunnshuset.
Den vakre brudekjolen hadde Marie selv sydd og brudebuketten besto av rosa nelliker og myrt må du vite. Til høyre for brudgommen sitter hans besteforeldre, Astrid og Samuel Berg og ved Maries side hennes far og mor Bergliot og Arne Olsen. De to pene barna liggende foran er niese og nevø av Marie - Borgar og Jenny. Blant gjestene ellers finner vi blandt annet lærer og kirkesanger Ole Moen og frue Tomine, sakfører Jensen og hans vakre datter frøken Greta samt tømmermann Gran og hans kone.
Meny for denne dagen var kjøttkaker i brun saus, kålstuing og sviskegrøt med fløte til dessert. Til kaffi var det dekket et nydelig bord med både kringle og lefse. Bergliot hadde til og med bakt en bløtekake i anledning dagen.
Og for et gavebord - der var både gryte, kaffikjele, kjøttkvern og duker. Til og med to vakre lysestaker i sølv! Dette paret manglet ikke husgeråd til å starte sitt første hjem.
Forhåpentligvis lever de lykkelig den dag i dag!

Dette var gøy!
Ønsker deg en flott påske.
Klem Berit

Anita Tørmoen sa...

Nei, dette er min tante Anna og Onkel Olaf. De giftet seg 5. juli 1951. Hele familien ble samlet, og festen foregikk på grendehuset i Elverum. Olaf var glassmester, og Anna var servitør på en av Elverums beste restauranter. Det var de som laget maten og bryllupskaken for henne. Sammen fikk de 6 barn, og slektningene bor fremdeles i Hedemark-området.

Eva sa...

Gjertrud og Hjalmar skulle gifte seg 2juli 1953, og det var innbudt til et storslagent bryllup for slekt og venner..
Dagen opprant med sol og brudeparet hadde ikke sett hverandre på 1 måned i og med at det var mye som skulle planlegges og at det var vanlig at brudgommen ikke skulle se bruden like før bryllupet. Gjertrud gledet og gruet seg til å bli Fru Fosshaug. Hennes mor hadde informert henne om ekteskapet, og at det ikke var en dans på roser. Brudekisten var full av duker, laken og putevar som hun hadde brodert siden tenårene. Over hvert sting hadde hun tenkt på hvordan de hadde møttes Hjalmar og hun. Hun jobbet på landhandelen i Verdal, og der var Hjalmar ofte innom for å slå av en prat, og det var ikke enkelt i 1943 og krigen herjet i Norge. Det ble mange hemmelige møter, og før portforbudet inntrådte. Hjalmar hadde fridd og Gjertrud gledet seg til at krigen skulle bli slutt og at Hjalmar ble ferdig utdannet ingeniør. Han hadde vært i Trondheim og kjøpt en forlovelesring og høytidelig hadde han bedt hennes far om Herr Hjelmeseth om hans datters hånd. Faren hadde ingen innvendinger og heller ikke hennes mor. Men de måtte vente til krigen var over før de kunne gifte seg.
Gjertrud sydde sin egen brudekjole av hvite gardiner som hennes mor hadde liggende. Det var en nydelig kjole. Det vordende brudeparet spinket og sparte til bryllupet, og endelig var dagen her.
Kirken i Verdal var pent pyntet med bjørk, blomster og sløyfer. Hennes far hadde ordnet med leie av bedehuset hvor bryllupet skulle holdes. Hjalmar sine foreldre begynte å bli gamle, og kunne ikke bidra med så mye hjelp. Til brudepike og brudesvenn var det niese av Gjertrud, og en nevø av Hjalmar..
Hennes far førte henne opp kirkegulvet og organisten spilte vakker musikk som rørte alle de frammøttes hjerter. En tåre eller to trillet ned kinnene til de begges mødre, og kanskje de minnes sitt bryllup.
Da vielsen var over ble de fraktet av sted til bedehuset med hest og kjerre. Og gjestene gikk bak i sakte gange.
De fikk fem barn, to gutter og tre jenter. Fotografen var dessverre ukjent men han het Valdemar. Brudeparet er fortsatt gift, og er stolte besteforeldre til hele 17 barnebarn, og 6 oldebarn..

Anette Willemine sa...

Hi, hi for noen fantastiske historier over her. Jeg har ingen bedre å komme med dessverre. ;)

Ønsker deg en deilig helg!

Klem,
AW

Ingrid Tunheim sa...

Jeg er født både uten fantasi og humor dessverre, men jeg tippper bildet er fra rundt 1948, for dette ligner på mine foreldres bryllup når det gjelder både brudekjole og brudebuketten av nellikker....

Ønsker deg en deilig palmehelg.

erleichda sa...

For en fantastisk ide!
Dere er kjempe flinke alle sammen!
Jeg tipper1949-1950
og skal følge med videre spent : )

toves sammensurium sa...

Neimen kjære folk,ser dere ikke hvem det er da? Det erjo Hildur og Sevrin som endelig fikk gi hverandre sitt ja etter han kom tilbake fra krigen...
familie og venner og ikke minst Hildur tvar sikre på at Sevrin hadde blitt drept etter et øyevitnet hadde fortalt han hadde blitt truffet av en granat!Det de ikke visste var at feltsykehuset haan hadde kommet til etter han faktisk overlevde granaten ble tatt til fange av tyskerene,og dermed havnet han i Holocaust,i eget skrøpelig tilstand.Blant annet måtte han amputere en fot!Men heldigvis gikk det bra for Sevrin og etter to år i fangenskap kom han tilbake igjen og han overrasket alle med sin gjenkomst!Ikke minst ble Hildur overlykkelig...hun hadde hatt noen tøffe år etter de dårlige nyhetene!
Hjemstedet deres var hardt preget av krigens herjjinger dessverre,så når krigen tok slutt ble all tid brukt på å bygge opp igjen bygden og få livet på fote igjen!Men etter noen år stod endelig bryllupet og den 11.juni 1949 blomstret romantikken og ikke et øye var tørt da Hildur og Sevrin endelig kunne kalle seg mann og kone!SÅ da vet dere det :)))))
toveklem:)

Cathrines Kreative Hjørne sa...

Jeg tipper det var 1937, og brudeparet hadde ventet lenge på å få hverandre! Hun var fra en fiskerfamilie, mens han var sønn av kjøpmannen på Næsset! Men hun viste seg å være et godt koneemne, som hadde sjarmert gamlemor i senk, og i 1937 fikk de endelig lov til å gifte seg! Året etter kom det første barnet av 7, og de drev butikken sammen til 1987, da den ble lagt ned og stedet avfolket. Ennå står restene av krambua, og feriegjesten har nå inntatt øya i nord! Brudebildet ble funnet av en feriegjest, som nyskjerrig lette gjennom skuffer og skap i den nedlagte butikken!

Fritt etter fantasien av
Cathrine :-)