KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

lørdag 9. mai 2020

FARS MALERI OG ANNEN KUNST ETTER KRIGEN. KAN NOEN HJELPE?


Maleriet er uten signatur. Er det noen som kjenner igjen stilen og vet hvem kunstneren kan være?

En kveld, tidlig på 1950-tallet, sniker en mann seg rundt hushjørnene i den lille bygda. Under armen bærer han noe stort, firkantet innpakket i gråpapir. Han vil helst ikke bli sett, og i hvert fall ikke møte kjente som kommer til å spørre hva som er inni gråpapiret.

Dagen før hadde sjefen på fabrikken, der mannen er ansatt på kontoret, bedt vår mann, min far, ta seg en tur og se på noen malerier som var utstilt i et lokale i bygda. Dette var noe annet enn de masseproduserte amatørbildene som noen reiste rundt og solgte på dørene, så folk skulle ha noe å henge på veggene nå etter krigen. Sjefen visste at far var glad i kunst.

Da han fikk se bildene, kunne ikke far motstå ett av dem. Men at han faktisk kjøpte noe så unyttig som kunst, - han som hadde så mye å bruke pengene på, - han hadde kone og flere barn hjemme, og prøvde å spare til å bygge hus for seg og sin voksende familie, - nei, det måtte ikke folk i bygda få vite. Derfor hadde han vært ute nå i kveld, etter  at mørket falt på, og hentet bildet i hemmelighet.

Bilder i denne stilen husker jeg mange hadde på veggene da jeg var barn, Signaturen her begynner på H, resten greier jeg ikke tyde. Foto fra FINN.
Dette er alt jeg vet om hvordan dette bildet kom til å få hedersplassen på veggen i stuen alle steder mor og far bodde. Men hvem malte dette bildet? (Det øverste, altså)? 
Er det noen av dere som drar kjensel på stilen og vet hvem som malte sånne bilder rundt 1950?
Et annet spørsmål er påstanden jeg kommer med, at selgere dro rundt på dørene og tilbød billige, masseproduserte amatørmalerier til folk etter krigen. Dette mener jeg far fortalte. Noen som vet noe mer om det? 

Her er flere dekorative landskapsmalerier som kanskje dere som har levd noen år, drar kjensel på. 
Jeg har funnet dem til salgs på FINN.

Dette bildet er signert Larsen. Foto fra FINN.
 
J.Jakobsen har malt dette bildet. Foto fra FINN.

Hva har du på veggene? Hadde vært morsomt å se.