KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

mandag 9. november 2020

VINDUSUTSTILLING HOS ALT GÅR BRA

 

Alt blir ikke som planlagt i disse koronatider. 

Nå er det kraftige innstramminger her i Bergen igjen. Det innebærer bl.a. at kunstgallerier må stenge dørene for besøkende. 

I går fikk jeg være med å rigge til en vindusutstilling i lokalene til Alt Går Bra i Strandgaten 208.

Dette er en utstilling som oppsummerer akantusprosjektet med visning av video av byvandringene, bilder mange har sendt inn og visning av objekter med akantusdekor.  


 Mange av dere som følger bloggen min har deltatt med bilder til utstillingen. 

Disse bildene og video fra akantusvandringene rundt i byen tidligere i år projiseres på veggen inne i lokalet og kan ses fra utsiden.

I vinduet vises en rekke tegninger som illustrerer hvordan bruk av akantusplanten som dekorativt element først ble tatt i bruk i arkitekturen og hvordan den har utviklet seg.

Nå kan vi finne akantus som dekorasjon på alt fra rosemaling, treskjæring og broderi til sølvtøy, bokomslag, servietter og plastposer!

Her kommer noen bilder av det som vises i utstillingen:


 I denne monteren vises et krumkakejern. Visste du at krusedullene på krumkakene du baker til jul er akantusdekor?! Videre ser vi et speil bak Luthers lille katekisme. Katekismen har også flott dekor på baksiden som vises i speilet. Et delikat, skjørt gammelt silkebroderi vises fram i midterste hylle, der ser vi også et smulebrett i blikk flott dekorert ved siden av en liten ølkjenge eller staup med rosemaling. Alle tingene er pyntet med forskjellige utgaver av akantusdekor.

I nederste hylle står en sølvfarget plastikkramme med en liten plastpose med akantusmønster, ganske så nye ting! T.h. en blomsterkrukke og i midten dekorelementer som kan brukes hvor man skulle ønske.

Nydelig silkebroderi med flotte akantuskrøller

 


I en rosemalt kiste har en pute med ullbroderi fått plass. I vinduet f.v. en bit av en moderne tapet, en rosemalt bolle, en tresleiv med utskjæring, diverse sølvskjeer, en tallerken, et gammelt nytestamente og et krusifiks, et helt nytt håndkle og en pyntepotte, alle dekorert med forskjellige utgaver av akantus.


 Snille mennesker har lånt ut flotte rosemalte møbler til utstillingen.

Når galleriet ikke kan være åpent for publikum, må man være fantasifull når objektene skal vises fram. I trappen opp til andre etasje står rosemalte gjenstander utstilt. På veggen henger en strikkekofte med flott akantusmønster. Alt er synlige fra utsiden av lokalet. 


 I dette vinduet vises et lite skrin med treskjæring, Holdberg-bok, blikkfat med serviett, glass, sølvbestikk, porselenstallerken med bilde av kong Haakon, serviett, gammelt bilde i fløyels-og skinnetui, lysestake og sendingskurv for å vise bredden i objekter som er dekorert med akantus i forskjellige former. På øverste bilde vises også noen andre rosemalte møbler.

Nå får vi håpe at de strenge restriksjonene vil hjelpe, så færre blir smittet av koronaviruset. Da kan vi også håpe at galleriet igjen kan åpne for publikum, sammen med alle andre steder som er hardt rammet i disse dager.

Ta vare på hverandre, vask hendene og husk å holde avstand! Og se på noe vakkert for å holde motet oppe!