KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

tirsdag 28. februar 2023

KUNST I DE TUSEN HJEM, STRANDAMALERNE

 

 

Har du sett et maleri i denne stilen før? Kjenner du noen som har et på veggen? Dette er et såkalt Strandamaleri. Det ble til på Stranda i Lindås kommune utenfor Bergen. Nå prøver etterkommerne etter malerne i familien Johnsen Hølleland å samle så mye kunnskap om bildene som mulig, før de som kan fortelle er borte. Det er ikke helt enkelt, for bildene kan være usignerte, eller de kan være signert Johnsen, Hølleland, JJH, Neset, Hørland eller Hørlandnes. Ganske forvirrende!

Bilde signert Hølleland

Strandamalerne fra Hølleland har fått mye oppmerksomhet oppigjennom. I år 2000 var det et innslag om dem i Norge Rundt på Nrk

 Det var John Johnsen Hølleland(1886- 1948) som startet det hele. I et intervju som stod på trykk i Bergens Tidende før jul i 1954, forteller broren Peder:

Under den første verdenskrigen var jeg ikke mer enn en guttunge på 15 år og hadde jobb på Akers Mekaniske i Oslo, forteller Peder Hølleland. Jeg bodde i lag med bror min som er 9 år eldre, han var verkstedsarbeider der, vi bodde i Tomtegata på en hybel, der hang det et oljemaleri på veggen. En dag sa bror min: ‘Det der kunne jeg gjøre like godt’ Så gikk han ut og kjøpte seg noe papp og noen tuber oljefarger og kopierte bildet i en håndvending. Han fikk solgt det med en gang, siden hadde han det som bigeskjeft og tjente gode penger på det.
- I 1940, da krigen kom til landet, slo han seg ned i heimbygden her i Lindås. Han fortsatte med malingen – før den tid var det ikke malt et bilde her i bygden. Nå fikk andre se hvordan det kunne gjøres, nå er det 12 mann som driver med dette arbeidet.

Bildene ble malt på papp og ble ofte solgt uten rammer. Etter hvert utviklet malerne en slags "karusell" som gjorde at de kunne male på flere bilder samtidig. Dyppet de penselen i blåfarge, kunne den male himmel på flere plater osv. Det ble produsert tusenvis av malerier i bygda Stranda. Bildene ble solgt for mellom 6 og 8 kroner stykket. Noen kunne leve av maleriene, andre hadde annet arbeid ved siden av. Agenter gikk rundt i hele landet og solgte bilder på dørene til folk. Og folk kjøpte. Etter andre verdenskrig skulle landet bygges. Hjemmene skulle møbleres og hva var  finere enn å ha et vakkert, ekte oljemaleri av norsk natur på veggen?

 Mange bilder er rammet inn med enkle lister. 


Det må finnes bilder av Strandamalerne rundt om i hele Norge. Vet du om noen, så er familien interessert i å vite hvor de er og få bilde av maleriet. Flere bilder ble solgt også til Sverige. Da noen fra familien reiste til Amerika, tok de med seg bilder og solgte der også. 

Men de malte ikke bare vakker natur. Skutebilder og stilleben med blomster og frukt var også motiver. Og bildene kom i flere formater. Her har barnebarnet til Johannes Johnsen, Lillian Johnsen, fotografert fra en utstilling på Hordamuseet i år 2000.

Foto: Lillian Johnsen

Torsdag 2. mars er det åpent hus i Alt Går Bra Lokale i Strandgaten i Bergen. Der blir det Kunst og Kaffe hvor det blir servert kaffe og vi ser på og snakker om noen av bildene som er malt av Strandamalerne. Er du i nærheten er du velkommen fra kl 14.00.

Her er en lenke til et tidligere  innlegg jeg hadde hvor jeg nevnete disse maleriene. Mye har skjedd siden.

12 kommentarer:

Barwitzki sa...

Flott historie. Takk for ditt bidrag. Selv om jeg ikke kan gjøre noe med det, er jeg veldig interessert.
Jeg krysser fingrene for at mange eiere av painting tar kontakt.
Hilsen fra Viola.

Kleppanrova.com sa...

Dette var spennende å høre om. Håper at man får samlet en fin samling, veldig spesielt. Typisk slike bilder som folk hadde på hytter og sætra, og de henger nok rundt om flere steder. ;)

Marit sa...

Sånne malerier har jeg sett mange ganger i min oppvekst, men jeg kjenner dessverre ingen som har sånne malerier nå.
Jeg synes jo at de er veldig fine, men har ikke sett noen på lenge.

KKvinneblogger sa...

https://bruderihundre.blogspot.com/2020/05/fars-maleri-og-annen-kunst-etter-krigen.html
Her er en lenke til et tidligere innlegg jeg hadde på bloggen for mange år siden. Senere har Alt Går Bra interessert seg for disse bildene og nøstet videre. Nå er det mange som er interessert i å samle opplysninger om fenomenet masseproduksjon av oljemalerier. Oljemaleriet stod høyt i kurs i Norge etter krigen.

Anonym sa...

Oppdaga akkurat litt for seint omtalen din av arrangementet i Strandgaten. Interessant. Vi har for øvrig eit par Hølleland-bilder på loftet.

KKvinneblogger sa...

Anonym: de bildene du har på loftet er Alt Går Bra veldig interessert i å låne til en utstiiling i mai.

Marit Johanne sa...

Jeg husker naboen vår hadde et lignende bilde. Som barn syntes jeg det var så koselig. Jeg mener at det var kjøpt fra det som den gangen ble kalt for fanter. Dette var på Sørlandet.Om de hadde kjøpt opp bilder eller malte dem selv vet jeg ikke. Naboen, og sikkert også bildet er borte for lenge siden.

Bundingen sa...

Interessant! Jeg husker det var vanlig med lignende bilder da jeg var barn,men hvem som malte dem og solgte dem aner jeg ikke. Regner med det var datidens kunst.

Thom Albert Kleven sa...

Vi har et slikt stående i kjelleren, et flott bilde med en utrolig "glød" i seg. Man blir glad av å se på det. Har alltid trodd at det er signert noe sånn som Alf Holmen, men aldri funnet noe på det navnet. Etternavn er veldig utydelig. Kan det være Hølleland mon tro?

KKvinneblogger sa...

Som du ser i innlegget, brukte Strandamalerne forskjellige underskrifter. Hvis du bor i Bergen, kan du stikke innom Alt Går Bra Lokale i Strandgt. 208 i slutten av mai og snakke med dem, ta med bildet, eller et bilde av maleriet ditt .

Anonym sa...

Jeg har to bilder av Strandamalerne og har rammet de inn på ny. Er 72 år og det det et kjært minne fra oppveksten.
Signert Hørland tror jeg.

Beate sa...

Hei! Vi har et skutebilde av J. Hølleland, arvet etter min manns besteforeldre utenfor Tvedestrand. Sender deg gjerne foto av det om du gir meg en epostadresse. Mvh Beate Schjølberg