KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

fredag 27. mars 2015

ANNE PEDERSDATTER BRENT SOM HEKS

Folk var overtroiske både i Bergen og andre steder på 15- og 1600-tallet. Det resulterte i at rundt 300 mennesker, de fleste kvinner, ble dømt til døden for trolldom og hekseri  i Norge.
Blant de mest kjente er Anne Pedersdatter fra Bergen."Den 7. april 1590 ble presteenken Anne Pedersdatter ført opp til Galgebakken på Nordnes og brent som heks. Hun var anklaget for å ha tatt livet av seks mennesker, deriblant et barn, skadet husdyr og avlinger, ødelagt et pæretre så det ikke bar frukt, brukt sin tjenestepike til å ri på til sabbat, og vært med på djevelske sammensvergelser med det mål å ødelegge Bergen med brann og oversvømmelse.""Anne var en av de rundt 300 menneskene som ble henrettet for trolldom i Norge.  De fleste ofrene for hekseprosessene tilhørte de lavere lag av samfunnet og har etterlatt seg få skriftelige spor. Anne Pedersdatter derimot tilhørte de privilegerte.  Hun var gift med forfatteren og presten Absalon Pedersønn Beyer, venninne med slottsfruen Helvig Hardenberg og deltok ofte på tilstelninger sammen med byens adel. Hvordan kunne en kvinne i hennes posisjon bli dømt for trolldom?"
( Tekst fra Bymuseet i Bergen


"Heksen og humanisten er en bok om Absalon Pederssøn Beyer, den kjente renessansehumanisten i Bergen på 1500-tallet, og hans kone Anne Pedersdatter, kanskje Norges mest berømte heks. Absalon og Anne blir presentert på bakgrunn av samtidens sosiale og kulturelle kontekst. Sentralt i fremstillingen står Mester Absalons verdensbilde og hans semiotiske tolkning av tilværelsen. I dette verdensbildet får jærtegn, magi og trolldom en viktig plass. Verken Absalon eller Anne tvilte på eksistensen av trollfolk som ved djevelens hjelp kunne skade andre mennesker. I 1590 ble imidlertid Anne selv anklaget for trolldom og dømt til bål og brann. På grunnlag av prosessmaterialet viser Gilje at forståelse av trolldom og magi var betinget av et komplisert samspill mellom elitekultur og folkekultur. Men også fiendskap mellom naboer spilte en viktig rolle i denne prosessen. Avslutningsvis blir rettssaken mot Anne Pedersdatter satt inn i et større europeisk og demonologisk perspektiv."
 Fagbokforlaget

Teaterplakat DNS

Den Nasjonale Scene i Bergen spiller for tiden et stykke av av Hans Wiers Jensen basert på Anne Pedersdatters historie, men nokså fritt diktet.

Foto: Odd Mehus/DNS
 "Over 300 mennesker ble henrettet for hekseri i Norge på 1500- og 1600-tallet. Presteenken Anne Pedersdotter ble også brent til døde foran skuelystne bergensere på Nordnes for 425 år siden. Det er til å få gåsehud av." skriver Kristin Ødegård i BA

5 kommentarer:

Kleppanrova.com sa...

Det var forferdelig at folk kunne brennes som hekser. Jeg viste ikke at det var så høytstående personer som opplevde dette. Jeg trodde det bare var fattigfolk, for de betydde ingenting og samtidig var det forlystelse for noen.

Denne boka fikk jeg lyst til å lese, har notert den på min lange liste.
Ha en flott påske Jorun og en god påskeklem fra meg.

Mormorfarmor Inger sa...

Glad for at vi ikke levde den gang! Og tenk at dette var underholdning for folk! Jeg skjønner ikke...
Takk for boktips!
God påske fra Inger :)

Winkel's Crazy Ideas sa...

Ja, det er neimen ikke alt som var bedre før, det er helt sikkert. Takk for boktips og God Påske, ~ Pam ~

amo sin blogg sa...

Det er så hjerteskjerande og ubegripeleg at kvinner vart utsette for slik urettferdig behandling.
Takk for boktipset.
Dotter til søskenbarnet mitt, Aina Basso har skrive ei god bok om same tema. " Inn i elden" Der er det hekseprosessane i Finnmark som er tema.

God påske til deg !

Husmannsplassen i Hidlesundet sa...

Det er helt forferdelig å tenke på. Her i sundet har vi en vik som blir kalt for Bodilla-vika. Her ble den siste "heksa" brent på bålet på 1600-tallet. Det er nok mange som ville møtt samme skjebne i dag dersom denne skikken ble holdt i hevd. Huff så grusomt!
Ønsker deg en flott påske!

klem fra Hjørdis