KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

søndag 9. desember 2012

JUL I VÅRT HUS


Juletreet vårt

Lise med bloggen Bombalabla oppfordrer oss til å fortelle hvordan vi feirer jul.

Her er min fortelling:
Da jeg var liten ( på 60-tallet), var julen helt annerledes enn nå, og samtidig helt lik, når det gjelder innhold.
Om høsten dro vi ut i skogen på småbruket der vi bodde og så oss ut et juletre som vi merket med en sløyfe. Et par dager før jul dro vi ut og hentet det hjem. Lille julaften kom det på fot i stua. Da alle vi sju ungene hadde lagt oss, pyntet mor og far hele huset.
Hele dagen julaften var stua forbudt område for oss barn. Vi snudde oss bort når mor åpnet døra inn dit for å snike seg inn eller ut. 
Da klokka slo fem, gikk vi ut på trappa for å høre at kirkeklokkene ringte jula inn. Så stilte vi ungene opp foran stuedøra, den minste fremst, tre foran meg, jeg i midten og tre bak meg, eldstemann bakerst. Så åpnet far døra høytidelig. Alle ungene gispet i kor: Ååå, sååå fint!Denne skikken har ikke vært mulig å videreføre til egne barn, vi har bodd med åpnere løsninger, og ungene har vært med å pynte treet, men aldri før lille julaften. Og treet tennes aldri før Sølvguttene synger julen inn kl fem.Nå er jeg bestemor og med unntak av skikken med stengt stue til kl fem julaften, feirer vi jul slik vi gjorde i mitt barndomshjem. Juletreet tennes kl fem. Vi spiser når de som har vært i kirken kommer hjem ( som regel er jeg hjemme og steller til). Etter middagen går vi rundt juletreet og synger de fineste julesangene: "Jeg er så glad hver julekveld, for da ble Jesus født",  "O jul med din glede og barnlige lyst, vi ønsker deg alle velkommen". Når vi er lei av dette, setter vi oss i salongen og leser juleevangeliet. Så synger vi høytidsverset ( "En frelser er oss født i dag").
Deretter er det på tide å åpne pakker. Ungene henter, etter tur, en og en pakke og leverer dem til far i huset. Han leser høyt hvem pakken er til og fra og mor noterer. Så følger alle spent med mens den heldige pakker opp. Alle må beundre. Er giveren tilstede, må det takkes pent i hånden.
Når barn og barnebarn er hos oss, tar dette timevis. Vi må spise marsipan, drikke kaffe og spise småkaker innimellom. Får noen musikk, må vi høre på den.
Til slutt er huset, som var så rent og ryddig før på dagen, ganske uryddig, og det er vi også. Trøtte barn må av og til få pakke opp de siste pakkene neste dag...

17 kommentarer:

Refleksjon på livsvegen sa...

Herlige glimt frå di Jul!
Ganske så lik mi eiga ;-)

Adventsklem

amo sin blogg sa...

Koseleg å lese om juletradisjonen din. Det er ikkje så ulikt slik eg hadde det som barn. Hugsar forventninga når me sto opp julaftan og såg det ferdigpynta treet.

Innraminga av brudebilda er det foreldra mine som har gjort. Det var nok for å spare plass at dei sette kvar sin syskenflokk i ei rame.

Ynskjer deg ei fin ny adventsveke !
klem frå Anne-Mari

Bundingen sa...

Så artig å lese dette. Det er nesten som i "gamle dager", men et er vel nettopp det det var. Alt lar seg ikke videreføre, men "våre" tradisjoner er jo viktig for våre barn og den som feirer julaften sammen med oss. Og dette blir "gamle dager" om femti år.

Ha ei fin adventstid!

Klem fra Ingunn

Fjordheim sa...

Ja her var det mange koselige minner fra tidligere tiders julefeiring og glimt fra julefeiringen dere har nå. Koselig å videreføre tradisjoene til neste generasjon. Har nok ikke så mange faste tradisjoner på dette. Men vi gikk alltid på julegudstjeneste, og treet ble pyntet i fellesskap lille julaften. Og så gikk vi rundt det rett etter vi hadde pyntet det. Jeg kan nok gjerne pynte treet litt før. Og jeg får ikke lenge "ungene" til å bli med å gå rundt det nei. Men vi prøver å pakke opp en gave om gangen så vi får skrevet opp hva vi har fått. Syns det er koselig å kunne takke for gaven og vite hva den enkelte fikk av hvem.
Ønsker deg ei herlig førjulsuke :)

Blått til lyst sa...

Så koselig!
Mye av dette kjenner jeg igjen her også. Vi pynter sammen lille julaften, vi tenner treet kl.17. - rett etter at vi har skutt julen inn. Her vi bor, er det flere mil til kirke og ingen kirkeklokker å høre, så her har man skutt julen inn i mange år. Skudden varsler julekvelden og samtidig blir våpnene tømt. Ingen jakt i juledagene!
Vi åpner pakkene på samme vi. Dvs, ingen skriver ned, men pakkene blir åpnet en etter en og det blir takket skikkelig.
Da jeg kom til gården, hadde de en tradisjon for at alle fikk sine gaver i en haug, og så satt hver enkelt og åpnet sine. Dét syntes jeg ingenting om!
Takk for dine koselige juleminner og en riktig god førjulstid til deg - klem fra Liv

Kleppanrova.com sa...

Så hyggelig å høre om din jul, den er faktisk ganske så lik min. Vi gikk ikke i kirken, men ellers er det ganske parallelt.

Da vi skulle lage jul med barna bodde vi på småbruk langt til skogs. Da laget vi egne tradisjoner som bygget på de jeg vokste opp med.Pluss!
Når grøtbollen var satt ut til nissen og dyra(sauene) hadde fått maten sin tett opp til kl 5 tentes lysene på juletreet og Hendels "Messias" spilte og spiller vi under middagen og etterpå til julegaveåpningen.
Koselige minner som vi må ta vare på.
Ha en flott førjulstid!
Klem fra Ingun på Hamar

erleichda sa...

Det virker som dere har det veldig hyggelig. Det er godt med tradisjoner vi henter fra foreldre og de vi lager selv : )

Mormorfarmor Inger sa...

Herlig lesing! Jeg kjenner meg godt igjen...
Tradisjoner er viktig. Her pyntes treet lille julaften, og middagen serveres når Sølvguttene synger. De MÅ høres i bakgrunnen, ellers blir det ikke jul ;)
Klem fra Inger

Hos Jorunn sa...

Dette innlegget satte meg tilbake til min barndomsjul, vi feiret litt på samme måte vi også. Koselig lesning! Klem fra Jorunn

AvMeg sa...

Så gøy å høre om julefeiringa - det hørtes herlig spennende ut. En slik julefeiring gjorde nok at barna satte veldig stor pris på alt.
:)

Bente sa...

Tusen takk for at du deler din jul med oss..Koselig.
:-) Ha fine adventsdager!

Lise B sa...

Å , så flink du er å fortelle, Jorun. Jeg ser dere for meg, i rekkefølge, med deg i midten! Jeg er så glad fordi så mange har fulgt oppfordringen min, så morsomt!

toves sammensurium sa...

Så koslig å lese,jeg er en av mange som kjenner meg igjen i det du skriver.Trodde med en gang jeg tittet inn at du også hadde pyntet juletre allerede...for det er det visst mange som har gjort.Men for meg sitter tradisjonen i,-lillejulaften pyntes treet!:)
Altfor mange pakker og altfor liten tid er velkjent også...mange en gang har det blitt pakkeåpning første juledag her også:og mor og far sitter og løsner skruer og tvinner opp snurrer på alle leker som er festet og skrudd fast på de merkeligste og mest overdrevne måter...herlighet som med emballasje det blir!Joda...et styr er det,men som vi gleder oss :)
Toveklem:)

Winkel's Crazy Ideas sa...

Nå fikk jeg julestemning :-) så fin beskrivelse. Tradisjoner er en viktig del av julen også her. Vi har måttet blande mine engelske tradisjoner med min manns norske, men vi har egentlig fått med alt synes jeg og alle er fornøyd :-) ha en god dag

Anne Lise Johnsen sa...

Oi, oi... så koselig å lese det du skriver! Ja vi pakker også opp en og en pakke, og det tar tid! men dette er jo barnas høydepunkt. Jeg blir mest glad over deres glede :) Det er herlig med julefeiring i denne mørke årstiden. Jeg ønsker deg en fortsatt finfin helg.

Anonym sa...

Best wishes for the season!

Eple sa...

Veldig fin lesning!

Jeg har ikke så mange "tydelige" (kanskje ikke riktig ord..?) tradisjoner som du, men aldri pynting av juletre før lillejuleaften og ungene leser opp merkelappene på gavene hver jul.

Åh, nå kjenner jeg at jeg gleder meg masse! :)

Ønsker dere en fin julehøytid!