KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

mandag 29. juli 2019

BRYLLUP I HARDANGER PÅ 1870-TALLET, en reprise fra 2012


I dag viser jeg noen av den legendariske fotografen Knud Knudsen sine bryllupsbilder fra Hardanger på 1870-tallet. Her er gjestene i bryllupsgården. Spillemannen er klar og alle gjestene er kledd i sin fineste stas. Brudgommen har tatt av seg hatten for den høytidelige fotograferingen. Vi ser at barna holdes i bakgrunnen,- det er ei søt lita jente i finkjole til høyre i bildet. 
  Her har fotografen gått nærmere inn på motivet sitt og kanskje bedt brudgommen sette på seg hatten. Det ser ut som alle damene har fått seg nye paraplyer for anledningen. Dette brudeparet viste jeg nærbilde av i forrige innlegg.  
Her ser vi et annet brudepar, spillemannen og en del av gjestene som Knud Knudsen foreviget i Hardanger i 1875. Nærbilde av brudeparet viste jeg for et par innlegg siden. Alle kvinnene har vakre hardangerbunader. De gifte konene har hvite skaut, og jentene har midtskill og stramme fletter. Mennene har mørke dresser og fine hatter. Legg merke til den store rosemalte grautambaren.
Alle bildene har jeg fått fra Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen. http://www.ub.uib.no/avdeling/billed/

4 kommentarer:

Tove Steinbo sa...

Artig å se slike gamle bilder - men! Alle er jo så alvorlige, også brudeparet. Ser nesten ut som en begravelse. Men det skulle vel være slik kanskje?
Flotte bunader har de. Hilsen fra Tove/fargeneforteller

Cathrines Kreative Hjørne sa...

Ja, det er flott å se brudefølger, spesielt fra Hardanger!

Jeg har flere brudebilder fra Voss, og på ett sitter bruden til hest, på vei til kirken! Det er min manns besteforeldre som gifter seg i 1919! Brudekronen hun hadde tilhører gården hun kom fra.

Takk for kommentar på mitt siste torp-innlegg! Det er spennende å finne stedets historie, og jeg har sett på "Det sitter i veggene" jeg også, og det er et veldig fint program!

Ha en flott august måned!

Klem Cathrine :-)

Maria - Min oldemors hus sa...

En alvorstynget forsamling, eller var det bare fordi de måtte stå helt i ro for fotografen skal tro? Uansett flotte dokumentariske bilder.

Barwitzki sa...

Hei, takk for vakre bilder. Jeg har stor glede å se.
"Alle står stille" så fotografen.
Jeg tror alle tilstedeværen de er interessert i fotografens technikk og
ler rett tilbake etter innspillingen...
Hilsen til deg og takk. Fantastisk å se denne vakre bilder.
Klem Viola