KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

mandag 14. juni 2021

100 ÅR GAMMEL BRUDEMOTE

 

Brudebilde fra Gol Bygdearkiv. Fotograf ikke oppgitt. Årstall 1921. Hvit brud i svarte snøsrestøvler. Brudgommen har tatt plass i stolen, ikledd mørk dress og hvite hansker.

Nå er det lenge siden jeg har vist brudebilder her på bloggen. Det var det bloggen startet med for mange år siden. Hva sa de "ja" til den gangen? Og hvordan gikk det med dem? 

Jeg kjenner ikke noe til brudeparene jeg viser bilder av i dag. Jeg har lett dem opp på Digitalarkivets fotosamlinger. I dag viser jeg bilder av par som giftet seg for 100 år siden.

Fotograf Sponland, Ålesund 1921. Både svarte og hvite brudekjoler var i bruk for 100 år siden. I dag ville vi kanskje reagert på en svartkledd brud. Men det er jo skikkelig stilig med svart kjole, hvitt slør og snørestøvler :)


Fotograf Sigvald Moa, Ålesund, 1921. Helhvit brud med hvite strømper og sko. Brudgommen i mørk dress og lakksko. Brudgommens antrekk har ikke forandret seg stort på 100 år!

 

Kronebrud fra Hove i Sogn og Fjordane, 1921. Ukjent fotograf. Brudgommen stiller også her i mørk dress. Er det kirketårnet vi ser i bakgrunnen. Kanskje paret nettopp er blitt ekteviet?

Hvilken farge kan det være på brudekjolen her? Fotograf Mikal Langhelle 1921, Dale i Vaksdal har fått med seg brudeparet utendørs. Kanskje er de midt i feiringen. Jeg skulle gjerne sett dette bildet i farger. Denne kjolen er ganske original.

2. dagsfoto. Bryllup ble turet tre dager til ende, kanskje enda lengre med. Her har bruden fått på seg konelua. Brudgommen med hatt, vest og klokkelenke. Fotograf Olai Fauske, Sunnfjord, Førde 1921.

Det er en romantisk tid for bryllup når naturen står i sin fineste blomsterkrud og kveldene er lyse. Vi får håpe vi snart har klart å kvitte oss med koronaviruset, så giftelystne kan planlegge store bryllup med mange gjester om ikke så lenge.