KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

fredag 6. januar 2012

Gammelt brudebilde og Hellige-Tre-Kongersdag

Fotograf Jacobsen, Bergen

Jeg er alltid på jakt etter gamle og nye brudebilder. Jeg vil bli veldig glad om noen vil dele brudebilder med meg. Fortell gjerne en liten historie om dem som gifter seg hvis du vet noe om dem. Oppgi også gjerne navnet på fotografen hvis du har det, så kan fotografen krediteres for arbeidet sitt. Jeg vil altså gjerne vise bildene på bloggen min.

Dette fine brudebildet fra 1913 fant jeg på Mimrebloggen. Det var Mimregubben som sendte det inn og han forteller:
Her er et brudebilde av mine besteforeldre som giftet seg i Sandvikskirken i Bergen 29-03-1913. Min bestefar døde i tysk konsentrasjonleir i desember 1942. Han ble 52 år gammel. Min bestemor døde i 1977, 84 år gammel. De hadde 5 barn og fikk 11 barnebarn hvorav 9 lever.

Hilsen Mimregubben.Illustrasjon : Rodo Boulanger
 Denne fine tegningen av De Hellige Tre Konger fant jeg på bloggen Pinzellades al món

I dag er det 13. dag jul som også er Hellige Tre Kongers Dag. Denne dagen markerer flere steder slutten på julefeiringen. Jeg lar juletreet stå til denne dagen så "De vise menn" ( et annet navn på de hellige tre kongene) rekker fram før julen er slutt :)


Tor Åge Bringsværd skriver interessant om opphavet til denne tradisjonen. Trykk på navnet hans for å lese mer om dette. Han forteller også om en morsom feiring av dagen:


I Hølen – hvor jeg bor – samles innbyggerne hvert år for å feire HELLIGTREKONGERS-DAG og markere at julen er over for denne gang. Vi møter frem på torvet utkledd som hyrder, sauer, kameler og ørkenvandrere. Det store juletreet slukkes – istedet tennes fakler og levende lys. I flokk og følge, med basuner og trompeter – og med en stjernebærer i spissen – vandrer vi så i munter prosesjon omkring i landsbyen og avlegger et besøk hos hver av De tre kongene. Her – i deres midlertidige leire på tun og gårdsplasser – vanker det både varm gløgg og annet godt...