KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

onsdag 26. januar 2011

DILLY DAILY DISHES BY OLIVER GATHER


I dag har jeg vært med på en spennende performance i festivalen Never or Now i Bergen. 
Den tyske kunstneren, Oliver Gather, inviterete folk fra Bergen til å vise ham steder der de har sin daglige gang. I går var jeg på intervju med ham og hans to assistenter, en tegner og en fotograf. 
Ut fra dette dekorerte de tallerkener (!) som vi i dag var ute og plasserte på tre steder i mitt nærområde. Se her:Her er vi i undergangen under Danmarksplass. Der går jeg veldig ofte, men jeg er aldri helt sikker på hvilken utgang jeg skal gå, siden jeg blir helt retningsvill når jeg er der nede under bakken. Derfor hadde jeg valgt setningen: "Jeg vet aldri hvor jeg kommer ut" på tallerkenen som skulle settes opp der.
På en søyle var det limt opp en plakat med Maria Amelie, og plutselig ble dette en politisk markering! 
Her er vi ved blokkene i Solheimsgaten. Her er det høye blokker med masse vinduer og verandaer. "Jeg liker å gjette hvem som bor her" står det på denne tallerkenen. Som dere ser fester han den bare røft med gjennomsiktig tape til en lyktestolpe. Poenget er ikke at dette skal være en varig skulptur.
Dette er en performance. Den er grundig dokumentert. 
Dette er Solheim gravplass. Her får jeg en fredfylt, men vemodig følelse når jeg går og ser på gravene. Denne tallerkenen satte vi opp på gjerdet ovenfor en del barnegraver. Den rene, fine tallerkenen med enkle bokstaver ble et verdig monument,  syns jeg.

Etter intervjuet i går, var jeg litt forvirret, og lurte på hvordan dette skulle bli.
I dag syns jeg at jeg har vært med på en stor og sterk opplevelse.
Hvor lenge disse tallerkenene får henge, avhenger jo av dem som går forbi. Jeg håper noen syns det gir dem noe å se dem.

Bilder, lydopptak, kart og tegninger blir vist på Bergen Kjøtt i helgen. Velkommen til å se!