KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

onsdag 19. august 2020

SKOLESTART

 Dette bildet viser min lærerinne, Margit Hagen og meg sommeren 1961. Da hadde jeg gått ett år på Saksheim Skule. Bildet er et utsnitt av et familiebilde tatt i forbindelse med at Besta (farmor) og Margit var på besøk hos oss. Jeg var 7 år da jeg begynte på skolen, så her har jeg sikkert nettopp fylt 8.

På mandag var det første skoledag for mange i familien. Et barnebarn fyller 8 i slutten av denne måneden. Han har allerede gått to år på skolen. Nest yngste barnebarnet begynte i 1. klasse! Det er en milepæl! Nest eldste barnebarn begynner på Ungdomsskolen. Den yngste fortsetter i barnehagen noen år til. Senere i høst skal eldste barnebarn begynne studier ved selveste Cambridge. 

Det er spennende tider.

 Jeg kan ikke huske min første skoledag. Jeg husker da vi hadde testing. Vi måtte teste oss for å se om vi var "skolemodne". Det var jeg tydeligvis. En fremmed mann satt på kateteret og så på oss. Vi fikk utdelt et ark med noen tegninger og så skulle vi sette kryss ved det bildet som forestilte det han sa. "Nysgjerrigper" sa han. Jeg hadde ikke hørt det ordet før. Men det var en tegning av en gutt som kikket inn et nøkkelhull for å se inn i et rom med lukket dør. Jeg visste godt hva nysgjerrig var, så jeg tenkte denne gutten måtte være nysgjerrigper. Vi fikk ikke vite hvor mange rette vi hadde. Mor og far fikk et brev om at jeg kunne begynne på skolen. Men jeg husker ikke den dagen. Kanskje fordi testingen føltes mer spennende.

Det var ingen som gikk i barnehagen i min barndom. Jeg hadde bare lekt ute i skogen og på jordene rundt huset. Andre barn traff vi på søndagsskolen og når vi møtte søskenbarna våre. På skolen fikk jeg nye venner.

Jeg likte meg på skolen. Margit lærte meg å lese, skrive og regne. Hun fortalte fra "soga" og "bibelsoga" med en innlevelse som gjorde det til spennende fortellinger. Moses, Tor, Odin og Olav Den Hellige ble som naboer som bodde litt lenger oppi dalen. 

Jeg håper de som begynner på skolen i disse dager får en fin opplevelse, at de får lyst å lære og får lov til å fortsette å være nysgjerrige og lekende barn!