KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

søndag 15. mai 2011

HVA ER EN BUNAD?Det er snart 17. mai og mange av oss skal lufte bunaden. Men hva er en bunad?
Mange bruder gifter seg i bunad med brudekrone og søljer og stas i massevis. Eller er det ikke bunad de har på seg? Hvem av disse brudene vil du si gifter seg i bunad?
      
Denne bruden har brudekrone som vi vanligvis forbinder med bunadsbruder, brudekragen er også på plass, men kjolen, er den en bunad? Hun lar de fine silkebåndene fra brudekronen henge fint ned over sløret.Fotograf Sigvald Moa, Ålesund 1908
Denne bruden har latt seg fotografere i to ulike antrekk, men med brudekronen på på begge bildene.


Fotograf Sigvald Moa, Ålesund 1908


Her er samme brud avbildet i mer tradisjonell bunad. Legg merke til det utslåtte, lange håret. Til dette antrekket bruker hun ikke slør. Fotograf Sigvald Moa, Ålesund 1908
Denne bruden har både brudekrone, krans og slør, men en tradisjonell mørk kjole med klokkelenke og sølje.


Alle bildene er hentet fra FylkesFOTOarkivet i Møre og Romsdal. De har et fantastisk bildemateriale som jeg har reklamert for her tidligere. Jeg har ikke funnet et like rikholdig materiale i andre fylkers digitale samlinger. Anbefales på det sterkeste for hvis du forsker på slekt med tilknytning til dette fylket!

En annen ting: Jeg har fremdeles problemer med å få bloggen til å oppføre seg slik jeg vil, etter kræsjet fredag 13. Derfor ser dette innlegget litt merkelig ut.