KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

fredag 20. mai 2022

KONFIRMASJON

 

Mai byr på mange muligheter til å ikle seg bunad. Jeg har tidligere skrevet her på bloggen om at jeg har brodert bunad til barnebarnet som skulle stå konfirmant i vår. Endelig kom dagen.

14. mai var det stor fest og feiring av Ivrine. Her står hun i sin nye Gudbrandsdalen Festbunad sammen med meg. Jeg har på meg rekonstruert 1700-tallsbunad fra Gudbrandsdalen. Den kan brukes med jakke, eller bare skjorte og vest.

Men her handler det om konfirmanten. 

Ivrine var så flott, stolt og glad! Her er hun fotografert i Os kirke etter gudstjenesten. Etterpå var det fest.


Konfirmanten hadde selv bestemt hvordan bordet skulle pyntes. Hestejente, som hun er, har hun i mange år samlet på Schleich-hester. Disse har hun nå vokst fra, men hun fant ut at hun ville pynte bordet med dem, så alle gjestene fikk hver sin hest. De fine hjerteserviettene er det også Ivrine som har brettet.


Konfirmantens mor, min datter, Renate, har samme bunad som Ivrine. Renate sin bunad ble for tretti år siden brodert av min mor, Anna. Her avsløyfer mor og datter kaken de har bakt og pyntet sammen.


Jeg laget en fotobok til konfirmanten. Den inneholder bilder av hele prossessen fra vi var på Husfliden på Lillehammer og kjøpte stoff, garn og mønster, til den siste prøvingen av bunaden hos Bunadsbutikken på Os i Bjørnafjorden.

En bunad er dyr. Mange ville være med og spleise. Skorte, sko, sølv, veskelås osv. er gaver fra slekt og gjester. Konfirmanten er storfornøyd med dagen! Besta er storfonøyd med konfirmanten!