KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

fredag 18. desember 2020

ENGLER I KUNSTEN

 

Jeg har mange flotte kunstbøker med bilder av engler og jul. Bl.a. denne av Nancy Grubb utgitt av Forsythia i 1995. Forsidebildet viser en detalj av et maleri  av Lorenzo Lotto : Madonna og barnet med St. Katarina og St. Jakob fra 1533. Bildet henger i Kunsthistoische Museum i Wien.

Fra denne boken har jeg hentet et bilde malt ca. 1270 av Cimabue. Bildet heter Madonna med barnet omgitt av engler. Det henger i Louvre i Paris.

Engler framstilles i mange former og farger, men vi kjenner dem alltid igjen som engler. Her et bilde av en ukjent engelsk eller fransk kunstner malt ca. 1395. Bildet henger i National Gallery i London.

 

Musikk hører julen til, og englene kan selvfølgelig spille! Her Muserende engel av Rosso Fiorentino ca 1522. Galleri degli Uffizi, Firenze.

 

Og så må vi selfølgelig ha med Rafaels engler. Bildet heter Den sixtinske Madonna og er fra 1513. Det henger i Staatliche Kunstsammlungen, Dresden. De to englene i nederste billedkant kjenner vi igjen som brukt til glansbilder!

Her er englene framstilt mer sånn vi kanskje er vant til, kledd i hvitt. Bildet heter Jomfru Maria med engler, er fra 1900 og er malt av William Bouguereau. Det henger i Museé du Petit Palais i Paris.

En mer moderne tolkning av en engel har Fred Smith laget i glassdekket betong. Årstallet er oppgitt fra 1950 - 68. Skulpturen står i Fred Smith's Concrete Park, Philips.

Alle bilder over er hentet fra boken Engler i kunsten.


Julens bilder er en bok utgitt av Gyldendal Fakta 1997. Den viser bilder av tredelte altertavler, triptyker, med motiver fra juleevangeliet.

Bildet viser midtfeltet i et triptyk malt av den hollandskfødte kunstneren Gerhard David som levde på 14- og 1500-tallet. Bildet henger nå i The Metropolitan Museum of Art, New York.

Boken The Nativity of Christ er utgitt av The Bible Reading Fellowship i 1995. I denne boken fant jeg bildet av denne flotte gobelengen laget av Edward Burne-Jones på 1800-tallet. Det henger i Castle Museum i Norwich.

Jeg elsker å få sånne kunstbøker til jul, noen av dem har jeg kjøpt selv.  

Jeg har mange flere enn jeg viser her og jeg legger dem fram og stiller dem til pynt til jul.