Å finne sine røtter er ikke alltid like enkelt. For er alt som står i kirkebøkene sant? Det kan man ikke alltid stole på!
Mange i vår slekt ble født utenfor ekteskap. Noen foreldre giftet seg etter at barnet ble født, andre kvinner forble enslige mødre livet ut.
I noen tilfeller finner vi at faren har lyst barnet i kull og kjønn, dvs. at det "uekte barnet" har fått samme rett på arv og farsnavn som farens barn født i ekteskap.
I andre tilfeller er farskapet vanskeligere å fastslå.
I hvert fall går det en historie i vår familie om en som betalte en annen for å påta seg farskapet!
Min gammelonkel, Johan, skriver i et brev til barnebarnet, Nils:
"John var født utenfor ekteskap og bygdesnakket ville ha det til at hans virkelige far var student, søn til daværende sogneprest i Bolsøy og at NN var betalt for å påta sig farskapet. Dette er der naturligvis ingen sikkerhet for. Imidlertid er det riktig at hans mor tjente hos presten i Bolsøy i de dage".
For å komplisere det hele, finner jeg bare en prest med 4 døtre og ingen sønner i Bolsøy på den tiden dette skulle ha funnet sted. For en student som kanskje tok sikte på en prestegjerning, ville et "uekte barn" være en katastrofe.
Men det var det for den gravide tjenestejenta også!
Igjen, det som går igjen i mange av innleggene mine her på bloggen, er det viktigste budskapet er at det ikke kunne være lett å være gravid og føde barn utenfor ekteskapet. Men det var veldig vanlig for våre formødre.
De hadde ikke så mye å hjelpe seg med for å unngå det.
Og
det var alltid kvinnene som måtte bære den tyngste byrden.
De kunne ikke lyve seg fra graviditeten eller betale seg ut av den.
For oss som lever nå, og leter etter slektsrøttene, er spørsmålet om dem vi har funnet på farsiden lenger tilbake i slekten egentlig er i slekt med oss?
(Jeg har sladdet slektsnavnene i slektstreet og byttet ut navn i brevet med NN. )