KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

søndag 27. mars 2022

TID FOR BRYLLUP?

Det er vår. Pandemien er på retur. Samfunnet er åpnet. Jeg tror det er mange som planlegger bryllup denne sommeren.


Ivrine 14 år viser Haldis sin brudekjole fra 1979
 

Jeg begynte bloggen som en "brudeblogg" som del av et kunstprosjekt jeg hadde om det å stå brud. Jeg har vist bilder av mange bruder på bloggen opp igjennom årene.

I den forbindelse samlet jeg på brudebilder og bryllupshistorier. Som et pluss til det er jeg blitt spurt om å ta vare på en del gamle brudekjoler. Det har jeg sagt ja til.

Over ser dere siste tilskudd av brudekjoler jeg "passer på". Barnebarnet mitt, som er konfirmant til våren, ville gjerne være mannekeng. Hun er vokst meg over hodet, men er superslank, så hun gikk rett inn i kjolen som ble brukt i 1979. Den gang var høy hals, høyt liv og lange ermer på mote. Brudekjolene skulle være tekkelige og romantiske.

Jeg har også denne brudens mors brudekjole i mine gjemmer. Det har jeg skrevet om her.

Ivrine 14 i Hjørdis sin brudekjole fra 1941

Her poserer barnebarnet i samme brudekjole. Den var sydd og båret av bruden i 1941. Stoffet er veldig tynt. Bruden var slank, høyreist og flott! Smal silhuett, markert liv, smalt, fotsidt skjørt, lange ermer og tett med trekte knapper bak var mote.

Samme dame sydde brudekjolen til sin tilkommende manns søster året før. Den er ikke så veldig forskjellig, stoffet er ganske likt. Denne har knapper foran. Bruden var ganske liten og nett. Denne kjolen skrev jeg om i Brudekjolemysteriet. Brudekjolen til Gunvor som jeg skriver om her, er enda ikke dukket opp.

Ivrine 14 år i Ester sin brudekjole fra 1940

Hvordan ser årets brud ut, tro? 

I følge brudemoter 2022 kan årets brud velge og vrake, men det kan gjerne være klassisk og vide skjørt. Og bruden trenger slett ikke tenke på at kjolen skal være "tekkelig", den kan godt vise både bare skuldre og bar rygg. Og det er mye mer blonder å se på mange brudekoler nå enn det var på disse jeg viser i dag.

Lykke til til alle som planlegger bryllup!