KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

mandag 11. juni 2012

GAMLE FOTOGRAFIER TATT PÅ GLASSPLATEHans Knutsen og Johanne Stigen Knutsen 1910. Fotograf Sponland, Ålesund
Paret har fått en svart sky over seg på bildet.
Her har bruden fått eget navn! De andre brudene jeg viser er navnløse.
Det var vel ikke så farlig med dem, de ble jo kalt fru ditt eller datt uansett.


For rundt hundre år siden ble glassplater med forsølvet bakside brukt som film. Her kunne det gå galt på flere måter, og med årene er enkelte av platene blitt skadet på forskjellige måter.
Jeg har vært inne på sidene til FylkesFOTOarkivet i Møre og Romsdal igjen og hentet bildene. Disse bildene er framkalt og lagt ut utfra platenes tilstand etter rundt 100 års oppbevaring.

( Disse sidene lå nede en stund, og bilder jeg hadde brukt direkte fra dem og ikke lagret på PC-en min forsvant fra gamle blogginnlegg. Panikk, men nå er de heldigvis på plass igjen)


Johan Furnes m. brud 1910. Fotograf Sponland, Ålesund.
Dette paret har også fått en mørk sky over seg. Det er nok filmbelegget bak på platen som har løsnet i hjørnet.Martinus R. Godø m. brud 1910. Fotograf Sponland, Ålesund
Her har bildet fått mange flekker og skjolder. Platen er kanskje blitt utsatt for fuktighet.Iver Sjelten m. brud 1910. Fotograf Sponland, Ålesund
Hva som har skjedd her er ikke godt å si.Fredrik Hessen m. brud 1912. Fotograf Sponland, Ålesund
Her har belegget på baksiden av glassplaten begynt å gå i oppløsning så det er ikke godt å si hvordan Fredrik Hessen så ut på bryllupsdagen sin.Dette bildet har ingen opplysninger verken om paret eller fotografen.
Her har platen sprukket og er blitt tapet sammen igjen.

Hvis noen vet mer om teknikken med glassplater som film, vil jeg gjerne høre om det!