KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

fredag 2. desember 2011

ADVENTSERIE: JUL I KUNSTEN

MADONNA. Madonna med barnet, malt av flamske Gerard David. Etter 1563 ble det forbud mot unødvendig nakenhet i fremstilling av hellige personer. Bildet henger i Nasjonalmuseet i Oslo. Foto: Drammens Tidende.


Det er desember og adventstid. I min adventskalender i år (som vil komme med uregelmessige mellomrom fram til jul), vil jeg vise både gamle og moderne,  bilder  med både kristne og mer verdslige motiver knyttet til jul.

"Nissen som smakar på brygget"  Nils Bergslien (født 26. februar 1853Voss, død 1928) var en norsk maler, tegner, illustratør og billedhogger.


Advent er en kristen årstid som markerer forberedelse til juletiden. Navnet kommer fra latin Adventus (Redemptoris), «(Herrens) ankomst». Første søndag i advent er første dag i kirkeåret.
Tradisjonen med å markere adventstidens gang ved å tenne lys hver av de fire søndagene er gammel, men det er usikkert når den ble innført. En myte forteller om en tysk dame som ville lage en kalender for sin funksjonshemmede sønn, som gledet seg sånn til jul. Hun fant opp adventstaken, og tente lys for å telle ned til jul.[1] Adventskransen består av fire lys (moderne adventsstaker har ofte fire lys ved siden av hverandre), hvor ett tennes første søndag, to andre søndag osv.
Fra Wikipedia