KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

mandag 27. februar 2012

SKATTEJAKT I BERGEN


 Fotgraf: Bøbak, Bergen

Dette bildet er fra begynnelsen av 1970-tallet. Det er originalen jeg viser, selv om det kan se ut som det er photoshoppet.

Jeg er ofte på skattejakt hos Bergens mange brukthandlere.
I Øvregaten ligger det flere. 
Omtrent midt i gaten holder en skikkelig skrotenisse til. Jeg har ikke funnet noe navn på butikken, bortsett fra skiltet med ANTIKK på utsiden. Men han er lett å finne.
Når han holder åpent, tyter varene ut på fortauet. 
Du må ta hardt i døren, for den er alltid låst. 
Da kommer han og åpner. Når solen skinner, sitter han på den andre siden av gaten og soler seg og venter på kunder.
Det er ikke plass til mange kunder inne i butikken samtidig, for der er det fullt! Varer over alt. Høyt og lavt og stablet på hverandre ligger kopper og fat, klokker og mynter, utstoppede dyr, militæruniformer, fotografier, malerier, skrin, lamper, små møbler osv. osv.
Er du heldig kan du finne en nedstøvet skatt. Men akkurat billig er det ikke.

Da jeg var der sist, fant jeg flere fine brudebilder. De som var innrammet, tok han ut av rammen for meg, så fikk jeg betale mindre og han kan selge rammen til en som kanskje hadde kastet bildet.

Nå har jeg reddet disse brudebildene fra støv og glemsel og fram i lyset her på verdensveven.
Dette vakre brudebildet fra 1940-tallet bærer preg av å ha blitt revet løs fra bakgrunnen sin. 
Navnet til fotografen er forsvunnet i denne prossessen.
 
Dette moderne brudebildet fra 1930-tallet er tatt av fotograf Løtvedt i Bergen. Mange bruder sløyfet den tradisjonelle brudekjolen og sløret på denne tiden.
Her er et mer tradisjonelt brudebilde fra begynnelsen av 30-tallet, med mørk kjole og hvitt slør med en krans ned i panna til å feste sløret. Navnet på fotografen er ikke å finne på bildet.

Glad og fornøyd med fangsten gikk jeg hjemover. Men jeg måtte selvfølgelig innom Fretex.
De pleier ikke ha brudebilder, men tror du ikke det lå to fint innrammede bilder og ventet på meg, der også?! 

 Fotograf Hauge, Strandgt. 4, Bergen.
Et nydelig brudebilde fra slutten av 1920-tallet. Da var disse korte kjolene med snipper og langt slør med pannepynt moderne. Disse to bildene er tatt hos samme fotograf og er innrammet på samme måte. Er det to søstre som giftet seg i samme kjole? Pannepynten er også den samme, men her lar bruden sløret dekke toppen av hodet. Nydelige bruder!

Foruten tradisjonelle brukthandlere i sentrum og Fretex flere steder i Bergen, er det kommet flere spennende, nye retrobutikker med blogg i Bergensområdet. bl. a.  Nostalgias Uthus,
Lørdag var vi innom Butikk Josefine på Askøy. Jeg kunne hente en flott premie jeg vant i hennes give away, nemlig en fantastisk flott, gammel Olympia skrivemasin! Hurra!