KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

torsdag 9. mai 2013

FØDSEL I DØLGSMÅL


 
Illustrasjonsfoto : ndla.no 
(VG Nett) "Politiet på Nordsjælland leter etter moren til et spedbarn som torsdag ble funnet forlatt i en plastpose i Farum, nord for København."  Les mer her


Fortvilte kvinner som skjuler sin graviditet og føder barnet i hemmelighet er ikke noe nytt fenomen.
Dette er et tema som opptar meg, derfor har jeg vært innom det mange ganger her på bloggen.

Mødrehjem. Foto: Bergens Tidende

Bergens Tidende skrev for en tid tilbake en artikkelserie om fortvilte mødre som annonserte etter snille mennesker som ville ta seg av barnet deres. Jeg skrev om det under tittelen Fortvilte mødre og adopsjon    

Gravide kvinner ble sendt "på landet" før det var synlig at de ventet barn. Der var de til etter at barnet var født, så familien slapp skammen. De kunne bo med barnet på mødrehjem mens barnløse par kom på besøk og valgte seg ut barn de ville adoptere. 


Foto: Marte Amanda Vannebo for BT
Nylig hadde BT en oppfølger der en mor fortalte om hvordan hun ble lurt til å adoptere bort barnet sitt for 45 år siden.
Hun fikk aldri se barnet hun fødte, og visste ikke om det var gutt eller jente. Øvrigheten eller morens foreldre, mente det var "til det beste for barnet".
Det kan du lese om her

 

Foto: Sigvald Moa
Jeg har også skrevet om temaet under overskriften Lyse og mørke sider ved å bli mor

Det handler om kvinner som i fortvilelese og for å unngå skammen, tok livet av sitt nyfødte barn. Det var det dødsstraff for.
I 2010 ble det gjort funn av benrester under gravearbeid i Hedmark.

Fra dette funnet er det avdekket en tragisk historie:

"Skjelettet som ble funnet under gravearbeid i Åsnes kommune i Hedmark mandag, tilhører trolig Anna Østmo, som ble halshogget som 29-åring i 1783 for barnedrap." Aftenposten.noI London kan man besøke  The Foundling Museum og se en samling gjenstander mødre la sammen med barna de satte fra seg. Dette gjorde de i et desperat håp om at hvis de senere skulle få mulighet til å ta seg av barnet, skulle de kunne identifisere det, eller at barnet skulle få ha et lite minne om sin mor.

Samtidig med at fortvilte mødre legger sitt nyfødte barn i en plastpose i et kratt langs veien, søker fortvilte barnløse par etter kvinner som vil være surrogatmødre for deres etterlengtede barn...