KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

onsdag 1. desember 2010

MANN, KJÆRE MANN :)


Adventskalenderen min på blogg har jeg kalt "MANN, KJÆRE MANN" :)

Jeg har vist brudepar, bruder alene, brudemoter og barnebilder omskapt til engler. Nå er det mannen sin tur.
Jeg begynner med mine bestefedre som kom fra enkle kår.


Dette bildet har jeg fått fra Romsdalsmuseet i Molde. Mannen til venstre kjenner jeg ikke navnet på.

Til høyre her er min farfar, Matias, i arbeid i Rausand Gruver, kanskje rundt 1920.
Han var en sterk, hardtarbeidende mann som bygget seg et småbruk med noen griser, ei ku eller to og høner i Eidsvåg i Romsdal. Der levde han med sin kone, Karen, og ble far til 10, hvorav et tvillingpar døde som spedbarn.
Alle barna er nå døde, men han etterlater seg ei stor og fargerik slekt spredt rundt i hele Norge og noen også i andre land i Europa.

 Her er min morfar, Jon, utenfor huset sitt, fotografert kanskje på førtitallet.

Morfar Jon var småbruker og fisker på Nesjestranda. Her levde han sammen med kona, Anna og fikk fem barn. Han rodde til Molde og solgte laks til de rike. Selv spiste han og familien sild og poteter. 
Nå er jorda han drev leid bort til en nabogård, og fjøset er ombygd til en moderne, flott enebolig for etterkommerne. Hovedhuset har sønnen bygd om og modernisert og stedet blomstrer og lever videre i velstand.
Livsverket til Jon har utviklet seg på en måte han nok aldri kunne se for seg, men jeg tror han hadde gledet seg over det om han hadde sett det nå. 
Fire av barna lever fortsatt og etterkommerne har kommet opp i et antall på over hundre spredt utover både i inn- og utland.