KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

onsdag 6. november 2013

KRONEBRUD FRA VOSS OG ANDRE VAKRE BRUDER


Her kommer endelig noen brudebilder som jeg kom over på antikkmesse i høst:

Herheims foto, Voss
Dette vakre bildet fra Voss er uten dato, men ser det ikke ut som hun sitter på en stol fra 50-tallet? En skikkelig retrostol, ville vi sagt i dag.
Jeg viser litt av passepartoutet med den fine gullborden rundt bildet og lykkekløveren øverst. Disse brukte fotografene ofte å utstyre bildene sine med på 50- og 60-tallet.


Fotograf Børresen? 1959
Her var det vanskelig å tolke fotografens navn, men jeg kan lese årstallet -59 tydelig. En overdådig kjole med tyll og blonder og en enorm bukett med nelliker, roser og "brudeslør". Dette bildet er også pyntet med en gullbord og med to hesteskoer som lykkeønskning fra fotografen.


Foto: K.K. Bergen
Dette brudebildet ser ut til å være fra 1940-tallet. Bruden har en enkel, hvit kjole med trekte knapper i hele fronten og puffermer. Paret er så søte i all sin enkelhet, syns jeg.


Foto: Margit Petersen, Haugesund 1945
Dette paret giftet seg antakelig rett etter krigen. Hun har en hvit kjole i blank silke. Kanskje er den sydd av fallskjermsilke? Jeg liker komposisjonen i bildet og den fine hodepynten hennes.


Foto: S. Kannelønning, Stord
Det eldste brudebildet i dag er fra Stord. Her har bruden svart kjole og hvitt slør med masse pynt på hodet.  Kjolen er ganske enkel, noe som tyder på at bildet kan være fra ca. 1920. Kanskje er det moren og brødrene hennes som er med på bildet, eller kanskje er mannen i midten brudgommen, dog uten knapphullsblomst.

Det har ikke vært mye å si om brudgommene her, de er alle iført mørk dress og de fleste har hvit sløyfe og blomst på jakkeslaget.

Hvilke liv disse ukjente menneskene fikk, vet jeg ingenting om, men jeg hyller deres store dag ved å gjengi fotografiene av dem så mange år etterpå.