KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

lørdag 30. oktober 2021

FORLATTE HUS


I sommer besøkte vi Glomstad gjestehus som ligger i lia ovenfor Tretten i Gudbrandsdalen. Der er det en fantastisk utsikt over dalen. Om kvelden gikk vi tur langs veien. Det er en smal bygdevei med lite biltrafikk og folk hilser når du møter dem. Atmosfæren er idyllisk. 

Like ved veien ligger disse mystiske, vakre, gamle husene.  Jeg tok bilde av dem.  Vi spurte oss: Bor det folk her, eller er husene forlatt? Vi så ingen tegn til liv der, bortsett fra at noen har slått gresset foran inngangen.

Forlatte hus er forlokkende på en helt spesiell måte. Jeg begynte å fantasere om historien til småbrukene, livene som var levd her, mennneskene som har bodd her.


Huset sett fra andre siden. Det ligger helt inntil bygdeveien.

Like ved våningshuset ligger dette uthuset. Hvem har strevet for å holde folk og dyr i live her? 

Et gammelt fjøs som kanskje tilhørte samme gård. Det var ingen dyr å se på beite rundt husene og jeg tviler på at det bodde folk og dyr på bruket nå. Hvor ble det av dem? Hva skjedde?

Jeg er ikke den eneste som lar meg fascinere av forlatte hus. Det har vært både kunstutstillinger og bildebokutgivelser med dette som tema.

En ny bok som er kommet i høst er denne:


"Forlatte hus og noen av menneskene som bodde i dem" er en bok av Britt Marie Bye utgitt på forlaget "Utenfor allfarvei". Den ønsker jeg meg til jul.