KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

fredag 6. august 2021

TEKSTILKUNST PÅ MAIHAUGEN

 Maihaugen på Lillehammer er verd mange besøk.

 I sommer var vi der nok en gang.

 I år viser de utstillingen Dine boliger er meg kjær av tekstilkunstneren Borgny Svalastog

 Foto: Kirsti Hovde

Jeg, som etter fattig evne holder på å brodere en bunad, blir andektig i møte med Borgny Svalastogs arbeider. 

Jeg har lyst å vise dere noen bilder jeg tok fra utstillingen, og oppfordrer alle som har mulighet til det, til å ta turen. 


 Detalj. Agnus Dei (Guds Lam)

Svalastog arbeider med forskjellige uttrykk, bla. a. trykk og glass. 

Men i denne utstillingen vises for det meste kirketekstiler. Når hun skal lage nye tekstiler til en kirke, lar hun seg inspirere av interiøret i kirken, enten den er gammel eller ny.


 

I et fiskerkapell er bispekåpe og bispelue dekorert med fiskefluer!

 


Messehagel og detalj fra messehagel. 

Wikipedia: "Messehakel (av norrønt hakul, som tyder kappe) er ein kappe presten eller biskopen nyttar saman med den liturgisk drakta når han eller ho forrettar altarteneste på høgtidsdagar og under feiring av nattverd." 

Når jeg sitter i kirken og ser alteret og presten langt der framme, tenker jeg ikke alltid over hvordan tekstilene ser ut på nært hold og hvor mye arbeid som ligger bak dem.


 Mange gamle kirker er rikt dekorert med akantusutskjæringer. Dette inspirerer kunstneren. Akantusdekor har jeg skrevet om flere ganger i andre sammenhenger på bloggen.

Her er en skisse til en messehagel.

Nærbilder av et gullbroderi på kirketekstiler:

  Jomfru Maria.

Den korsfestede Kristus.


 
Den oppstandne Kristus.

 

 
Brudepute.

 Dåpslue.Et spesielt aktuelt innslag for denne utstillingen var bispekåpen som publikum kunne være med og utforme. Vi ble oppfordret til å skrive tanker om pandemien vi er midt oppe i på lapper som siden ble hektet fast til denne bispekåpen.

"Alt kjøtt er som gress"  er en bok om Borgny Svalastogs verk fra  1984 - 2020 utgitt i forbindelse med en retrospektiv utstilling i Telemarksgalleriet på Notodden tidligere i år.

Tusen takk for en stor opplevelse til Borgny Svalastog og Maihaugen. Jeg kommer tilbake med mer fra Maihaugen i neste blogginnlegg.