KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

tirsdag 28. februar 2023

KUNST I DE TUSEN HJEM, STRANDAMALERNE

 

 

Har du sett et maleri i denne stilen før? Kjenner du noen som har et på veggen? Dette er et såkalt Strandamaleri. Det ble til på Stranda i Lindås kommune utenfor Bergen. Nå prøver etterkommerne etter malerne i familien Johnsen Hølleland å samle så mye kunnskap om bildene som mulig, før de som kan fortelle er borte. Det er ikke helt enkelt, for bildene kan være usignerte, eller de kan være signert Johnsen, Hølleland, JJH, Neset, Hørland eller Hørlandnes. Ganske forvirrende!

Bilde signert Hølleland

Strandamalerne fra Hølleland har fått mye oppmerksomhet oppigjennom. I år 2000 var det et innslag om dem i Norge Rundt på Nrk

 Det var John Johnsen Hølleland(1886- 1948) som startet det hele. I et intervju som stod på trykk i Bergens Tidende før jul i 1954, forteller broren Peder:

Under den første verdenskrigen var jeg ikke mer enn en guttunge på 15 år og hadde jobb på Akers Mekaniske i Oslo, forteller Peder Hølleland. Jeg bodde i lag med bror min som er 9 år eldre, han var verkstedsarbeider der, vi bodde i Tomtegata på en hybel, der hang det et oljemaleri på veggen. En dag sa bror min: ‘Det der kunne jeg gjøre like godt’ Så gikk han ut og kjøpte seg noe papp og noen tuber oljefarger og kopierte bildet i en håndvending. Han fikk solgt det med en gang, siden hadde han det som bigeskjeft og tjente gode penger på det.
- I 1940, da krigen kom til landet, slo han seg ned i heimbygden her i Lindås. Han fortsatte med malingen – før den tid var det ikke malt et bilde her i bygden. Nå fikk andre se hvordan det kunne gjøres, nå er det 12 mann som driver med dette arbeidet.

Bildene ble malt på papp og ble ofte solgt uten rammer. Etter hvert utviklet malerne en slags "karusell" som gjorde at de kunne male på flere bilder samtidig. Dyppet de penselen i blåfarge, kunne den male himmel på flere plater osv. Det ble produsert tusenvis av malerier i bygda Stranda. Bildene ble solgt for mellom 6 og 8 kroner stykket. Noen kunne leve av maleriene, andre hadde annet arbeid ved siden av. Agenter gikk rundt i hele landet og solgte bilder på dørene til folk. Og folk kjøpte. Etter andre verdenskrig skulle landet bygges. Hjemmene skulle møbleres og hva var  finere enn å ha et vakkert, ekte oljemaleri av norsk natur på veggen?

 Mange bilder er rammet inn med enkle lister. 


Det må finnes bilder av Strandamalerne rundt om i hele Norge. Vet du om noen, så er familien interessert i å vite hvor de er og få bilde av maleriet. Flere bilder ble solgt også til Sverige. Da noen fra familien reiste til Amerika, tok de med seg bilder og solgte der også. 

Men de malte ikke bare vakker natur. Skutebilder og stilleben med blomster og frukt var også motiver. Og bildene kom i flere formater. Her har barnebarnet til Johannes Johnsen, Lillian Johnsen, fotografert fra en utstilling på Hordamuseet i år 2000.

Foto: Lillian Johnsen

Torsdag 2. mars er det åpent hus i Alt Går Bra Lokale i Strandgaten i Bergen. Der blir det Kunst og Kaffe hvor det blir servert kaffe og vi ser på og snakker om noen av bildene som er malt av Strandamalerne. Er du i nærheten er du velkommen fra kl 14.00.

Her er en lenke til et tidligere  innlegg jeg hadde hvor jeg nevnete disse maleriene. Mye har skjedd siden.