KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

torsdag 29. september 2016

GRATULERER MED FYLTE 90, HJØRDIS!

 


I dag så jeg i avisen at Hjørdis har rundet 90 år.
Hjørdis er en av mange bruder som har stilt til videointervju med meg og fortalt om hvordan det var da de giftet seg. Dette materialet har jeg brukt i flere utstillinger da jeg holdt på med et prosjekt om bruder. Det var også dette prosjektet som førte til at jeg begynte å blogge.
Men uten at frivillige hadde stilt opp og fortalt om sine drømmer og opplevelser rundt det å stå brud, hadde det ikke blitt noe kunstprosjekt.

Hjørdis var en ung brud under krigen. De hadde ikke bad hjemme, så hun gikk på offentlig bad før hun kledde seg som brud. Småsøsknene hennes fikk ikke være med i bryllupet, fortalte Hjørdis, for moren syntes ikke hun hadde pene nok klær til dem. Hun ville ikke vise dem fram i lappete klær. Det var ikke mye å få tak i under krigen, verken av mat eller klær, kanskje særlig for dem som bodde i byen.
Etter bryllupet, gikk brudeparet og gjestene på kafé og spiste smørbrød på rasjoneringskort.

Gratulerer med fylte 90 år, Hjørdis!


Her er et innlegg jeg har hatt på bloggen tidligere om Hjørdis:


 
Hjørdis giftet seg i 1944. Det var krig i landet, og ikke så lett å få tak i det man trengte. Men hun fikk leid seg kjole og slør. Sløret var brukt mange ganger før, med det resultat at det var blitt en del hull i det. Men kreative damer vet alltids en råd. Av stoffrester laget de små roser som de festet på sløret og dekket hullene med. Det ble jo veldig fint :)