KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

mandag 28. juni 2010

Utenfor tid og bortenfor rom

 


I går kveld hadde jeg en morsom opplevelse på dette rare mediet som heter internettet. Der har jeg funnet dere bloggvenner og der finner jeg bilder av den største interesse. Mange museer har kommet langt i å digitalisere bildematerialet sitt, og jeg har skrevet om det tidligere. Siden begge mine foreldre kom fra Møre og Romsdal, lette jeg tilfeldig rundt blant bilder fra Romsdalsmuseet. Først fant jeg et bilde fra bryllupet til mormor og morfar, Anna Sæth og Jon Nesje i 1923. De giftet seg på Nesjegjerdet på Nesjestranda der bestefar kom fra og der vi ferierte hver sommer i hele barndommen. Dette var barndommens paradis :) Jon var rundt 35 år da han fant sin Anna, så storesøsteren som stelte for ham, hadde nesten gitt opp å se ham gift. Mormor Anna har jeg funnet flere bilder av på internett, jeg tar dem som hilsener fra henne til meg når hun dukker opp :) Vi ser at det er mange småbarn blant gjestene, de er nok onkel- og tantebarn. Fotograf er Fredrik Misfjord.  

Etterpå fant jeg dette bildet med mine to andre besteforeldre. Bildet er fra Eidsvåg i Romsdal i 1941. Brudeparet til høyre er Hjørdis Gjermundnes og John Roaldset. Hjørdis er søster til den andre brudgommen. John er min fars eneste bror. Til høyre bak ser vi Johns foreldre, Karen f. Brekken, og Matias Roaldset, som altså er min farmor og farfar. Karen og Matias fikk 10 barn, men et tvillingpar døde da de var små. Far døde i 1991 og for noen måneder siden døde den siste av fars søstre, så nå er hele søskenflokken historie. Da jeg fant dette bildet nå, tok jeg det som en hilsen fra min far sin familie :) Hjørdis og John bosatte seg på to små rom på loftet hos Johns foreldre. Der ble alle tre barna født. Først langt ut på 1950 tallet fikk Hjørdis og John bygget sitt eget hus på den andre siden av veien. Det hadde to leiligheter, den ene til utleie, det var forutsetningen for å få bygge etter krigen. Hjørdis og John levde sammen til døden skilte dem for noen år siden. Tante Hjørdis er nå langt oppi nittiårene og bor alene i dette huset . Det er nok en privatperson med fotoapparat som har tatt dette bildet.

2 kommentarer:

Kleppanrova.com sa...

Jeg er helt enig med deg at vi ser mye tilbake og er opptatt av det samme. Det er for min del tilfeldigheten ved at jeg fikk dette skapet fult med ting og at jeg plutselig har blitt den eldste generasjonen eller at mor døde.

Men, jeg er voldsomt opptatt av alt moderne også. Så livet lever jeg frodig og fint selv om det ikke kommer så tydelig frem på bloggen.
Nå har jeg ferie og maler huset utvendig...hum.. det er fra 1846. Ja, jeg er nok opptatt av alt det gamle som var vakkert, men ikke slitet fra den gangen.
Glad jeg lever nå i teknologiens verden.

Gaby Bee sa...

The old photos on your Blog are really fabulous! Enjoyed the visit!

Thanks for stopping by my Blog and leaving such a nice note.

Gaby xo