KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

tirsdag 1. mars 2011

100 YEARS AGO

100 ÅR, MEN IKKE GLEMT!

Mange museer legger ut bildesamlingene sine på nettet. 
I FylkesFOTOarkivet i Møre og Romsdal har jeg funnet mange bilder jeg har vist her tidligere. 
I dag presenterer jeg en del brudepar som giftet seg for hundre år siden. 
Alle bildene er hentet fra arkivet til fotograf Sponland i Ålesund fra 1911:


'

Som vi ser er brudemoten ganske variert, men den mørke kjolen dominerer fremdeles. Høyt slør med myrtekrans eller krone av myrt er tydeligvis "in", men man kunne også bruke brudekrone. 
Den lyse bruden er nok den mest moderne. Mannen hennes skiller seg også litt ut i sin lange frakk. De andre brudgommene bærer mørk dress med små variasjoner.

7 kommentarer:

Anita Tørmoen sa...

Det som også går igjen er alvoret i ansiktene - dette var en meget høytidelig dag.

Kleppanrova.com sa...

Jeg synes de mørke kjolene er litt flotte. Men bildet lyver litt noen ganger for det var ofte mørkeblå, mørklilla og dypt mørke røde/vinrøde kjoler de bar.
Stilige par!

Wenche sa...

Disse bilderna er helt underbara, jeg förstår gott att de inspirerer dig till bildskapande, jeg känner også att det skulle vere morsomt å göre egne bilder av de.

Trollmora sa...

Så fine de er både brud og brudgom altså! :)

Kamerasamleren sa...

Hallo på berget med de mange brudepar.

Koselig å se å høre deg inne som meg, som en allerede trofast følger. Det setter jeg pris på, og håper jeg fremover vil få deg til å stikke innom like så ofte. Jeg skal forsøke å gjøre mitt beste fortsatt for at variasjonene og innholdet skal bli så interessante så du får lyst til det.

Ja, jeg har også et "GODT ØYE" til gamle brudepar, og det er ikke få som har ligget for mine øyne opp gjennom årene. I mange år hadde jeg mye å gjøre med reproduksjoner i mitt mørkerom for mange rundt om i landet. Brudepar og familievegger i massevis ble det av det. Selv har jeg også en god del bryllup bak meg, over fire hundre stykker som jeg selv hadde ansvaret for. Det ble en god del koselige opplevelser av det, og en og annen kjendis også. Ikke så få, faktisk. Nå orker jeg ikke mer av dette, og sier kontant nei takk til en hver forespørsel.

Det litt moro at du la deg til som følger, dagen etter at jeg begynte scanning av nettopp gamle bilder, fra min familie. Blant annet min farfar på hans 13 årsdag, i 1894.

Det vises tydelig på eldre bilder at mye lå bak et bilde, av arbeid og kostnader. De gjorde seg flid med hver eneste jobb den tiden. Noe jeg har skrevet om tidligere og som jeg kommer tilbake til ved en senere anledning.

Ønsker deg en fin dag og fine dager fremover, men vi sees da snart igjen vi. Her hos deg og hos meg på mine to blogger.

NB, har stått på hodet for å finne en hatt, har ikke funnet noen enda, men... :)

Yvonne sa...

WOW, you have so many fabulous pictures!

lise sa...

Spennende bilder, det er spesielt å se på disse brudeparene som på en helt annen måte enn dagens moderne mennesker, begynte et nytt liv som gifte.