KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

fredag 6. januar 2012

Gammelt brudebilde og Hellige-Tre-Kongersdag

Fotograf Jacobsen, Bergen

Jeg er alltid på jakt etter gamle og nye brudebilder. Jeg vil bli veldig glad om noen vil dele brudebilder med meg. Fortell gjerne en liten historie om dem som gifter seg hvis du vet noe om dem. Oppgi også gjerne navnet på fotografen hvis du har det, så kan fotografen krediteres for arbeidet sitt. Jeg vil altså gjerne vise bildene på bloggen min.

Dette fine brudebildet fra 1913 fant jeg på Mimrebloggen. Det var Mimregubben som sendte det inn og han forteller:
Her er et brudebilde av mine besteforeldre som giftet seg i Sandvikskirken i Bergen 29-03-1913. Min bestefar døde i tysk konsentrasjonleir i desember 1942. Han ble 52 år gammel. Min bestemor døde i 1977, 84 år gammel. De hadde 5 barn og fikk 11 barnebarn hvorav 9 lever.

Hilsen Mimregubben.Illustrasjon : Rodo Boulanger
 Denne fine tegningen av De Hellige Tre Konger fant jeg på bloggen Pinzellades al món

I dag er det 13. dag jul som også er Hellige Tre Kongers Dag. Denne dagen markerer flere steder slutten på julefeiringen. Jeg lar juletreet stå til denne dagen så "De vise menn" ( et annet navn på de hellige tre kongene) rekker fram før julen er slutt :)


Tor Åge Bringsværd skriver interessant om opphavet til denne tradisjonen. Trykk på navnet hans for å lese mer om dette. Han forteller også om en morsom feiring av dagen:


I Hølen – hvor jeg bor – samles innbyggerne hvert år for å feire HELLIGTREKONGERS-DAG og markere at julen er over for denne gang. Vi møter frem på torvet utkledd som hyrder, sauer, kameler og ørkenvandrere. Det store juletreet slukkes – istedet tennes fakler og levende lys. I flokk og følge, med basuner og trompeter – og med en stjernebærer i spissen – vandrer vi så i munter prosesjon omkring i landsbyen og avlegger et besøk hos hver av De tre kongene. Her – i deres midlertidige leire på tun og gårdsplasser – vanker det både varm gløgg og annet godt...

12 kommentarer:

Bente sa...

Jeg synes brudeparet fra 1913 var staselige.Tenk for at liv de fikk..

Her har jula vært borte noen dager allerede..Jeg synes tradisjonen deres hørtes veldig koselig ut..fint å samles etter jul også!

Lise B sa...

Her i menigheten skal det holdes Helligtrekonsgersfest for barn.De skal starte i fakkeltog og så gå mot kirka der festen skal være, høres morsomt ut. Jeg sitter med ei bok her som heter Gammalt fra Nesset av Ola Hola. Her er det folkeminne samla. OG her står det også om gammeljuldagen, som 6. januar ble kalt. Slik feiret eidsvågingene! Jeg skrev et blogginnlegg om dette i fjor, gå inn på bloggen min og se etter etiketten Jul i heimen, eller bruk denne linken: http://bombalablabla.blogspot.com/2011/01/gammaljuldagen.html

Blått til lyst sa...

Så trist med brudgommen som døde i konsentrasjonsleir. Forhåpentligvis hadde han et godt liv fram til han ble tatt av tyskerne.
Kanskje jeg må besøke Hølen på Helligtrekongersdag! Arrangementet hørtes veldig koselig og festlig ut. Jeg ville absolutt vært kamel, for kamel får man ikke være spesielt ofte her i livet.
Takk for god beskrivelse av dagen - Liv

Janne Tove sa...

Eg har ei veninne fra Den Dominikanske Republikk som har gifta seg med ein ven av oss, og ho kom med sonen sin til Norge i september. Ho fortel at ho og sonen feira jula den 6 januar på The 3 Wisemen`s day. Ein del amerikanisering på skulen der guten gjekk gjorde at han fekk ei gåve på 1. juledag og så var det den rette feiringa på Hellig Tre Kongers dag, med pakkar om morgonen. Ho er katolikk meinar eg - så tradisjonane er forskjellige. I år syns guten hennar på 7 år at det var veeeldig lenge å vente heilt til kvelden med julegåvene - ho har valgt å bli skikkeleg integrert og feira norsk jul for fyrste gong - og det var stor stas då ein famileven var julenisse og kom med eit par pakkar i sekken i tillegg til det som hadde lege å frista under juletreet heile dagen. Guten opplevde å få besøk av julenissen for fyrste gong i livet. Det har vore veldig kjekt å "hjelpe" ho å få pynta og laga til på norsk vis:-))

Guri sa...

Staselig brudepar fra forrige århundre :) Det var en litt annen stil over det den gangen :)
Klæm

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Väldigt fint foto. Och härligt att få veta lite om personerna på bilden.

Önskar dig en riktigt fin helg!

polkadotpeticoat sa...

Look at how sweet they look , I love his mustache....

Eva sa...

Nydelig brudepar.. og fin skikk dere har!
Kasta ut jula den første hverdagen. Eneste er julegardinene på kjøkken, men den tar jeg ned om ikke altfor lenge..

Ha en riktig fin søndag..

helle sa...

Sjovt at høre om forskellige traditioner for fejringer omkring julen, og morsomt at der kan være stor forskel på det fra by til by, ser ud til at være et fint sammenhold i Hølen.
Brudens hovedbeklædning, og i det hele taget brylluppers fejringer forskellige steder i landet, er et andet interessant emne der kan fortælles mange historier om....og mange af dem kan man underholde sig med her hos dig, tak for det! - og fortsat god søndag!

Klem Helle

KKvinneblogger sa...

Må bare få gjøre oppmerksom på at det er Tor Åge Bringsværd som forteller om feiring Helligtrekongersdagen med naboene i Hølen, ikke jeg! :)

erleichda sa...

veldig interresant lesning. så mange ting som ligner med den greske orthodox feiring ( så vidt jeg husker i allefall...) ha en fin uke : )

Husmannsplassen i Hidlesundet sa...

Godt nyttår til deg!!
Dersom scanneren ble litt mer samarbeidsvillig kan jeg nok scanne og sende kopier. Men du ville vel helst hatt originaler?

Herlig å se hvor forskjellige brudemoten har vært opp gjennom tidene. Våre oldemødre giftet seg i svart.

13. dag jul rydder jeg alltid julen ut - ikke før!:-)

Ønsker deg en fortsatt fin uke.

Klem:-)