KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

onsdag 21. mars 2012

UEKTE BARN?


 foto: Alb. Løkke, Christiania

Fortellingen om Hjørdis Signora født i 1899, fortalt av barnebarnet Ellen Røsjø,
fant jeg på nettstedet Digitalt fortalt
Trykk på lenken og se bilder og hør henne fortelle om sin bestemor.

Fram til 1981 ble det her i landet operert med begrepet "uekte barn" om barn født utenfor ekteskap.

Å være ugift mor og "uekte barn" var forbundet med mye skam og problemer både sosialt og økonomisk, derfor var det om å gjøre for den gravide kvinnen å gifte seg før barnet ble født.

Til alle tider har mange kvinner stått brud med et spirende liv under brudebuketten. 
Men mange rakk ikke å gifte seg før det var godt synlig at et barn var på vei. 

1900


1910-tallet


1950-tallet


1980-tallet1990-tallet2000-tallet
Det er jeg som har farget og bearbeidet bildene.


I Wikipedia  står bl.a. dette om uekte barn: (Trykk på lenken for mer om dette interessante temaet.)
"Utenomekteskapelig, også kalt uekte, barn, betegner barn som er født utenfor ekteskap (uektefødt/ektefødt). Det har vært vanlig at uekte barn fikk morens slektsnavn, og uekte barn var i Norge utelukket fra å arve sin far (så sant han ikke lyste dem «i kull og kjønn») frem til de castbergske barnelover ble vedtatt i 1915.
I kulturer som legger vekt på ekteskap kan det å være født utenfor ekteskap være en hindring for dem som er født i en slik situasjon, både når det gjelder sosialt liv, formelle rettigheter og identitet."

Se De catbergske barnelover her

14 kommentarer:

polkadotpeticoat sa...

This was so fascinating....I loved the dresses very flattering except for one, I felt sorry for her but she did look the least pregnant....

AvMeg sa...

Det er godt at det ikke er slik nå lenger- det var jo trist at det var slik....
:)

Anne Lise Johnsen sa...

Spennende billedserie og utvikling i klesdrakt! Det er da enda godt at vi har akseptert barn født utenfor ekteskapet!!

Mormorfarmor Inger sa...

Jamen bra at utviklinga har gått i riktig retning! Det er nok mange barn som har lidd under å være uekte...
Rart å tenke på at det ikke er lengre tilbake til 70-tallet at det het at man "måtte" gifte seg...

Fint innlegg :)

Lise B sa...

Etter som jeg har forstått, har det ikke vært helt uvanlig å lyse barnet som sitt. I mange områder av landet har det vært sånn at det ikke var snakk om ekteskap før bruden var gravid, ekteskap har til alle tider dreid seg om å sikre legitime arvinger til eiendom. Sett stort på det er det først nå at dette ikke er viktig, for nå er det ikke eiendom vi lever av. Dette er altså ikke noe kirken står bak i utgangspunktet. I romerriket for eksempel, var det vanlig å ha konkubiner, som var kvinner de levde sammen med, og kunne få barn med. Men de kunne ikke gifte seg med den de ønsket, her var det allianser av politisk og økonomisk slag som gjaldt Bare barn født innen ekteskap, ble sett på som legitime, at de altså kunne arve. Stort sett har folk som ikke har hatt eiendom, ikke giftet seg i det hele tatt. Men etterhvert, fra 1200-tallet, ble ekteskapet sett på som et sakrament, og samtidig ble sex sett på som urent, men nødvendig, og skulle i alle fall ikke foregå av annen grunn enn å få barn, og for å holde ektefeller sammen. Her holder jeg visst foredrag. Poenget var at det ofte ikke var en skam at bruden var gravid, det var krevet. Men de som falt utenom, som ikke hadde en mann, en far til sitt barn, som ble voldtatt,misbrukt av husets herre, osv, de har hatt det forferdelig. Så alle skal være glade for at oppfatningen av hva som er moralsk, og hva som er umoralsk har endret seg.

Bildeseriend din er helt fantastisk, og jeg likte det første bildet utrolig bra. Det tror jeg er ei bondedatter som har sikra odelsguten. Hun skjemmes ikke!

Lise B sa...

Jorun, jeg tror jeg har sendt gevinsten din til feil adresse, jeg trodde jo ikke akkurat at det var to av dere i Bergen. Hvis du ikke bor i en adresse som begynner på Knø..., så har jeg sendt til feil Jorun. Fillern. Du sendte meg adressen din, men den druknet i epostboksen min, så jeg bare brukte 1881 eller noe. Hva gjør vi nå?

Guri sa...

Korte svangerskap kjenner jeg godt til ;)
Jeg ble født etter 6 mnd svangerskap, mens Handyman ble født etter 3 mnd ;) Heldigvis er det ikke slik lenger at man MÅ gifte seg :))
Klæm

Bente sa...

Nydelige bilder..Min farfar var uekte barn. Moren hans nektet å gifte seg,selv om en god nabo tilbydde seg. Hun ventet nok på at Spellemannen skulle komme tilbake..
Farfar,som jeg ikke fikke hilst på,brukte hele livet sitt på å bevise at han var god nok..
Du tar frem veldig fine temaer og bilder :-)

Eva sa...

Flotte bilder.. Uekte barn ja, det kjenner jeg til.. Min farmor fikk en sønn og hun giftet seg med en annen som ikke var barnets far.. På slutten av 70 tallet var det mange som fikk uekte barn, og en del av disse giftet seg nok ikke med barnefaren..

Interessant tema..

erleichda sa...

uekte barn...
som i Norge sånn i Hellas, og verden roundt på den tiden...


Jeg liker jobben du har gjort med bildene : )

Refleksjon på livsvegen sa...

Spennande tema..
Veit at det var enkelte som ikkje ville ha UE som reg.nr på bilen fordi det betydde uekte..

Artig den utstillinga du viser til under her også.. Veit godt kven Judith er, flott kunstnar!

God søndag!

Kleppanrova.com sa...

Flott innlegg, spennende bilder både historisk og tematisk!

Anita Tørmoen sa...

Så bra at du belyser dette. Tenk så mange som har opplevd det. Mine besteforeldre oppfostret et uekte barn som moren ikke kunne ta vare på. Norsk mor og tysk far - ikke lett den gangen det.Du har virkelig fått frem bildene på en flott måte:)

Ninja sa...

Man hoppas att de fick ett bra äktenskap alla dessa kvinnor...