KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

mandag 9. september 2019

HVA ER "DET NORSKE" FOR DEG?


Redaktører: H.K.H. Kronprinsesse Mette Marit og Geir Gulliksen
Jeg var en tur i Oslo forrige uke og kjøpte denne boken for å ha lesestoff på toget hjem. Mette Marit og Geir Gulliksen har invitert 12 forfattere til å skrive om "det norske". Jeg har ikke lest alle historiene enda, men noen av dem jeg har lest, har gjort meg litt trist.
Demian Vitanza  skriver (forutser?) at kronprins Haakon ikke orker overta som konge når faren dør. Det norske folk fortjener ikke lengre "alt for norge". Vi er blitt utålelige.
Vigdis Hjort skriver noe som er vanskelig å tolke som annet enn at det norske er ekkelt, motbydelig og privat.
Tomas Espedal holder seg også til det nære, private. Å være norsk er trangt, nærsynt og smått, endatil falskt? er det jeg får ut av hans tekst.
Helga Flatland forteller om en småbruker som brøyer snø. Er det noen framtid i det? Er det ikke bedre å være ingeniør i utlandet, slik broren er?
Ole Robert Sunde skriver om snublesteinene som er lagt i fortauene utenfor hus hvor norske jøder bodde, de som ble sendt til Auschwitz under andre verdenskrig. Det har vi felles med flere land i Europa.
Marit Eikemo skriver om blomstring i Hardanger, smale, rasfarlige  vestlandsveier og tyske bobiler.
Siri Hustvedt, amerikaner med norske røtter, skriver om de tause nordmenn som skammer seg.

Mette Marit og Geir Gulliksen har en samtale om tekstene forerst i boken. Jeg begynte å lese den, men bestemte meg for å vente med den til jeg hadde lest alle tekstene. Jeg vil ikke la deres syn, påvirke meg.
Men jeg ble altså litt lei meg.
Er det norske så trangt, smått, lite, ja, endatil ekkelt og falskt?
Hva tenker du?

Kulturminister Trine Skei Grande sammen med Agnes Nedregård. Foto: Branko Boero
Jeg kom til å tenke på min datters kunstgruppe Alt Går Bra og deres kunsprosjekt "Den Norske Idealstaten" som flere av dere har gitt bidrag til. De vil at alle skal bidra med positive drømmer og ønsker for hvordan Norge kan bli den ideelle stat, den beste utgaven av seg selv. Da er det ikke lov å klage på andre, men bidra med positive forslag.

I dag er det valg i norske kommuner. Kvinner og menn rundt i hele landet stiller opp for det de tror på, setter navnet sitt på lister og sier: Jeg vil bidra til å gjøre kommunen min til et bedre sted for alle.
Jeg syns vi skal tenke positivt om landet vårt, om fremtiden for kommunene våre og gjøre vårt beste for å rette opp i det som er blitt skjevt.
GODT VALG!

5 kommentarer:

Kleppanrova.com sa...

Jeg er så enig med deg. Jeg så innslaget med Geir Gulliksen på tv og synes også dette var litt deprimerende. Vi fikk ikke vite hva Mette Marit mente.
(Ser at flere skriver litt negativt om synet på Norge som kommer fram i boka).
Tror ikke jeg gidder lese den boka.

Tenk positivt, der er jeg også. Tenk muligheter og møt verden med et smil, selv om du er dritt sur og det regner/snør og blåser nordavind fra alle kanter, slik Aukrust sa det.

Lykke til Jorun med alt.
Jeg var på valgplassen kl 9 i dag, og det var fort gjort!
Ha en fin dag!

Flott bilde av datteren din og TRine Skei Grande!

Tove Steinbo sa...

Det er vel ikke alle som er like positive til den boken har jeg sett.

Når det gjelder valget, blir resultatene antagelig mer kaotiske enn vanlig. Blir nok ikke lett å finne ut hvem som skal samarbeide mange steder. Men vi krysser fingre og håper det beste, Vi har vært og stemt nå.
Hilsen fra Tove

Bundingen sa...

Tror ikke jeg bruker tid og penger på denne boka. Det er så mye annet fint å lese/oppleve.

Riktig god helg fra Ingunn

Winkel's Crazy Ideas sa...

For meg, som har vokst opp i Norge, men med Skotsk og Engelsk familie, har den gode gamle, trauste folkesjela, som det vakre værbitte landet vårt, alltid betydd så mye for meg. Å så stolt jeg er av min flotte Norske bestefar. Det jeg opplever, er at rikdommen har gjort at nordmenn gjør alt for å bli som "alle de andre", ja helst bedre. Den fine kulturen er blitt utvannet på alle bauger og kanter. Det unike er iferd med å forsvinne. Vi glemmer hvem vi er og utvikler oss til en dårlig kopi av hva vi tror andre er. DET er trist synes jeg. Pam

KKvinneblogger sa...

Tusen takk for interessant kommentar, Pam! Jeg tror du har rett. Det er ikke farlig å være glad i, og stolt av det norske. Vi blir ikke nasjonalister av den grunn.
Hilsen Jorun