KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

onsdag 24. juni 2020

KVINNEROLLER OG KVINNESYN


Utdrag fra forsiden på VG 14. juni 1954
Avisa VG feirer 75-års jubileum. I den anledning har de gitt leserne på nett tilgang til alle forsider.
De reklamerer med at vi kan se forsiden fra den dagen vi ble født.
Siden jeg ble født på en søndag, var det ingen forside å finne fra den dagen, så jeg slo opp på dagen etter.
Midt på siden finner jeg et bilde av Oslos ordfører fra den gang, omgitt av vakre, unge kvinner.
" Bull i fagre omgivelser", skriver VG. Teksten under bildet lyder:


Oslo-dagens intimere avslutning var henlagt til Speilen, hvor Oslo-piken og hennes terner superte med byens ordfører og hans kolleger fra Troms, hans dåraktighet Einar Rose og Alfhild Hovdan. Da de unge damer en stund over midnatt trakk seg tilbake, ble  ordfører Brynjulf Bull for et øyeblikk festens midtpunkt. Selvfølgelig skulle han ha en godnattklem , og her ser vi ham , synlig vel fornøyd mellom Oslo-piken og ternene hennes. Eva-Karin t.v., Tove i midten og Betty."
Jeg tror neppe de ville ha avbildet nåværende Oslo-ordfører, Marianne Borgen omgitt av vakre,  unge menn med likelydende overskrift i dag.

"Selvfølgelig skulle han ha en godnattklem" hadde vel heller ikke lydd like bra i dag. Det høres mer ut som noe som faller inn under begrepet "Me too".
Men dessverre er vel ikke kravet om at "unge piker" må være vakre og behage menn borte for godt. Det har bare fått andre arenaer, som reality TV programmer der unge jenter viser seg halvnakne, eller blogger hvor såkalte influensere forteller deg hvordan du bør se ut og kle deg.

Akk, ja, nå er jeg blitt 66, så nå gjør jeg som jeg vil.
Men helt kvitt skjønnhetskravet, og å "please" menn, blir man ikke.
Å eldes er jo nesten blitt et tabu!
Hva syns dere, damer, er vi mer frigjorte nå?

5 kommentarer:

Kleppanrova.com sa...

Ja, vi tror vi er mer frigjorte selv, men menn (alt for mange) har det gamle syn. Jeg merker godt når jeg prater om utstillingen jeg skal ha til venner og bekjente så sier damene: Å så fllott! Nesten alle mennene sier: Sånn feminist utstilling? Hva er vitsen med det?

Vi har kommet noen lenger sitter nå og skal skrive litt om Katti Anker Møller, overklassedamen fra Hamar, men oppvokst i et radikalt hjem. Hun sloss for kvinners rettigheter, var primus motor bak de Castbergske lover om at ugifte kvinners barn skulle ha like rettigheter. Avkriminaliserte fri abort, snakket om renslighet, prevensjon og dannet Mødrehjem (nå helsetasjonen) osv osv.Men hun var uglesett av mange menn!

Ha en fin dag!

KKvinneblogger sa...

Det er en interessant kommentar du får på utstillingen din, Ingun! Hadde det vært en mann som hadde utstilling om menn, hadde alle syntes det var helt som det skulle, kvinner inkludert! Slik er det. Leser i Bergens Tidende i dag om seksuell trakassering av kvinnelig politi i Bergen. Utrolig at vi aldri blir kvitt dette uvesenet!

Vilt og vakkert sa...

Heisann, vi har fortsatt en stor del av veien å gå fram til fullt likeverd. Synes Black lives matter burde bli All lives matter, men har forståelse for at det er i fokus akkurat nå.
Å bli eldre betyr at vi har en litt mer levd kropp å forvalte. Det er viktig at vi tar vare på innpakkingen, men den klarer det godt med sunn mat, mosjon og å sette pris på de små lyspunktene vi har.
Hadde et par venninner på besøk mandag. De var veldig opptatt av at vi må se "freshe" ut. Det er jeg enig i, for jeg følte meg som 90 år i sykesenga, gikk i ett med laken, putevar og dynetrekk. Følte at huden fikk ett dusin mer rynker hver dag... men alt er borte nå, ikke smilerynkene eller de jeg skal ha når pensjonsalderen er nådd. Fint å få litt d-vitamin i huden smurt med 50+ solfaktor. Da leges såret mitt som det skal. Sykepleieren var positivt overraska over hvor rent det var blitt. Gode groegenskaper tross alderen.
Og det indre eksponeres i det ytre uten alt for mye stafasje.
Og menn må ta Me too ad nota, oppføre seg med respekt og vise verdighet.
Vår frigjøring kan misforstås. Spesielt i kulturer der kvinnene har vært undertrykte, trenger kvinnene vår hjelp til å finne styrke til å velge selv, både ekteskap, legning, klesstil, yrker osv.
Og bort med alle idiotiske TV-program som bygger opp under "ta for deg"-prinsippet. Kan ikke begripe at det er noen fornuftige personer som står bak disse. Jeg blir harm! Håper jeg ikke uttaler meg om noe jeg ikke har peiling på nå, for jeg har til gode å se slike programer....
Jeg stopper her, før jeg sprekker ;:OD) Ha ei flott uke!

Tove Steinbo sa...

Det irriterer veldig at programmene, uansett type nesten, spesielt på TV2 handler om kjendiser. Det må da være annet å lage og sende.
Jeg har alltid jobbet i bedrifter med mest menn, men har aldri blitt trakassert. At menn har spøkt litt, har jeg bare tatt med et smil. Vi kan ikke bli altfor "me-too" fokusert heller. Men likestilling er bra - det vil vi ha!!
Men jeg oppfordrer jenter i dag til å være seg selv, ikke fokusere så mye på sitt utseende. Influensere er ikke av det gode.
Hilsen Tove/fargeneforteller

Vilt og vakkert sa...

Heisann, morsomt stunt, skal se hvordan forsiden så ut den dagen jeg ble født også!