KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

fredag 18. desember 2020

ENGLER I KUNSTEN

 

Jeg har mange flotte kunstbøker med bilder av engler og jul. Bl.a. denne av Nancy Grubb utgitt av Forsythia i 1995. Forsidebildet viser en detalj av et maleri  av Lorenzo Lotto : Madonna og barnet med St. Katarina og St. Jakob fra 1533. Bildet henger i Kunsthistoische Museum i Wien.

Fra denne boken har jeg hentet et bilde malt ca. 1270 av Cimabue. Bildet heter Madonna med barnet omgitt av engler. Det henger i Louvre i Paris.

Engler framstilles i mange former og farger, men vi kjenner dem alltid igjen som engler. Her et bilde av en ukjent engelsk eller fransk kunstner malt ca. 1395. Bildet henger i National Gallery i London.

 

Musikk hører julen til, og englene kan selvfølgelig spille! Her Muserende engel av Rosso Fiorentino ca 1522. Galleri degli Uffizi, Firenze.

 

Og så må vi selfølgelig ha med Rafaels engler. Bildet heter Den sixtinske Madonna og er fra 1513. Det henger i Staatliche Kunstsammlungen, Dresden. De to englene i nederste billedkant kjenner vi igjen som brukt til glansbilder!

Her er englene framstilt mer sånn vi kanskje er vant til, kledd i hvitt. Bildet heter Jomfru Maria med engler, er fra 1900 og er malt av William Bouguereau. Det henger i Museé du Petit Palais i Paris.

En mer moderne tolkning av en engel har Fred Smith laget i glassdekket betong. Årstallet er oppgitt fra 1950 - 68. Skulpturen står i Fred Smith's Concrete Park, Philips.

Alle bilder over er hentet fra boken Engler i kunsten.


Julens bilder er en bok utgitt av Gyldendal Fakta 1997. Den viser bilder av tredelte altertavler, triptyker, med motiver fra juleevangeliet.

Bildet viser midtfeltet i et triptyk malt av den hollandskfødte kunstneren Gerhard David som levde på 14- og 1500-tallet. Bildet henger nå i The Metropolitan Museum of Art, New York.

Boken The Nativity of Christ er utgitt av The Bible Reading Fellowship i 1995. I denne boken fant jeg bildet av denne flotte gobelengen laget av Edward Burne-Jones på 1800-tallet. Det henger i Castle Museum i Norwich.

Jeg elsker å få sånne kunstbøker til jul, noen av dem har jeg kjøpt selv.  

Jeg har mange flere enn jeg viser her og jeg legger dem fram og stiller dem til pynt til jul.


7 kommentarer:

Marit sa...

Så fine bilder du viser! Englene har alltid væŕt mye brukt i kunsten, og et yndet motiv. Jeg har noen pynteengler i glass som må frem hver jul.
God helg!

Kleppanrova.com sa...

Hei Jorun!
Her var det virkelig en flott parade av engler i ulike former, farger og stil, med og uten musikk-instrumenter. Herlig å få en så fin gjennomgang!
Takk skal du ha og ha en flott God Jul og hils mannen din.

Kleppanrova.com sa...

Takk for tips ang. Nettside. jeg var inne der å kikket, mye spennende å finne. Jeg fant hun Else Kleppan, men hun er ikke i min slekt. Det finnes to slekter som heter Kleppan, det er oss fra Lurøy fra Helgelandskysten og en annen familie fra vestfold, rundt Hoff. Vi har ingen familieforbindelse. Begge slektene har blitt ganske så store. Flott og morsomt med slike tips! Ha en fin kveld!

Tove Steinbo sa...

Her var det utrolig mange flotte bøker og fargerike bilder. Tusen takk.
Jeg kjenner igjen englene som ble glansbilder. Jeg hadde et av dem.
Og for en fantastisk gobeleng, og i litt overraskende farger. Ikke vanlig å se dette motivet omgitt av oransje. Det gir jo livsglede å føde et barn, selv i de vanskelige tidene. Og oransje er jo livsgledens farge!
En god og fredelig jul ønskes deg og dine. Håper vi vil holde kontakten i 2021 og at det blir et bedre år! Tove/fargeneforteller.

Bundingen sa...

Mye fin kunst du deler med oss i dag! Og engler er et yndet motiv når jula nærmer seg, og slik skal det være. Det er alltid en glede å finne fram julepynten.

Riktig god jul fra Ingunn

Brunt sukker sa...

Takk for hyggelig komentar hos meg ,jammen har du kunnskap om disse vakre bildene
jeg har noen av di jeg også
jeg ønsker deg en riktig god jul
juleklem fra Eli:)

Barwitzki sa...

Å takk, og den veldig kjente sixtinske Madonna av Rafael er også med ... det gjør meg glad. Mange hilsener fra Dresden fra Viola.
God jul til deg og dine nærmeste.