KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

onsdag 29. september 2021

LESEKIOSK

 

Nedenfor Nykirken i Bergen står denne gamle telefonkiosken. Slike telefonkiosker var et vanlig syn før i tiden da det var køer for å få lagt inn telefon privat i husholdningene.

 Jeg gikk ikke bort til denne kiosken for å ringe i dag. Jeg ble nysgjerrig fordi den så litt merkelig ut. Jeg ville se nærmere på den.

 

"Vernet kulturminne" står det på døren, sammen med et severdighetsmerke. Jeg har ringt fra sånne telefonkiosker mange ganger i mine yngre dager. Det er morsomt at de er tatt vare på som kulturminner.

 


Inni er denne telefonkiosken fylt opp med bøker av alle slag.

 

Jeg glemte å prøve om telefonen fremdeles virker og om jeg kunne ringe fra den.

 


Det er Bergen offentlige bibliotek som foreslår at vi gir og låner bøker her. En god idé. Lesekiosker finnes spredt rundt i hele landet. Her er en oversikt fra foreningen Les

Er det noen der du bor?5 kommentarer:

Marit sa...

Jeg har lest tidligere om disse lesekioskene, men jeg har ikke sett noen av de selv. I din oversikt over hvor de finnes så jeg at det faktisk finnes en ca 3 mil herfra. Jeg har ringt mye i sånne telefonkiosker i min ungdom, og det er jo en riktig god idé å bruke de på denne måten :)

Kleppanrova.com sa...

Ja, her på Hamar har vi mange varianter av dette. Vi har buss-skuret ved politistasjonen som man legger igjen bøker man ikke vil ha og de forsvinner. For i busskuret er det stoler og bord så man kan sitte der å les, finner man boka spennende tar man den med seg hjem. Jeg har levert mye bøker der. Ellers har vi et privat rett nede i vegen, hvor du kan låne bøker eller legge igjen bøker( må skrive deg opp i en bok). Og en bokhylle borti en annen veg som er like ved, hvor man kan ta med seg bøker og levere.
På Madeira, husker jeg at i en by vi var i var det mange slike telefonkiosker med bøker. Veldig bra tiltak, alle varianter :)

Tove Steinbo sa...

Først: Jeg har lagt igjen et langt svar til din interessante kommentar på min blogg i dag. Kanskje du vil lese den? Min e-post er: tove@steinbo-dialog.no hvis du vil svare meg.
Jeg husker godt slike kiosker. Vi hadde jo ikke telefon hjemme, så vi ringte fra kiosken. Og da jeg giftet meg var det lang venteliste for å få telefon.
Jeg vet ikke om noen slike bok-kiosker i nærheten her, men jeg har lest om dem tidligere. God søndag fra Tove/fargeneforteller

Bundingen sa...

Veldig smart gjenbruk av både telefonkiosk og bøker. Ja, vi som er oppi åra og fortsatt blogger har nok mange minner om disse. Husker de var plassert på sentrale steder med mye trafikk rundt. Ikke lett å høre hva som ble sagt. Jeg søkte om fasttelefon i 1980 og måtte vente et helt år før den kom i hus. Da var det å gå på sentralen for å ringe der jeg bodde. Flott at telefonkiskene blir tatt vare på og blir brukt til å gi/ta bøker.

Klem

oddi sa...

Så artig! Det finnes ingen slike her jeg bor, men jeg så en på Fløyen i Bergen i sommer. Og jeg har ringt mye fra slike kiosker - det var flere på den lille plassen jeg bor da jeg var ung. Og noen ganger ble det fullt med mynter på dem, og da ble samtalen brutt. Tenk den utviklingen det har vært, nå går de fleste rundt med egen telefon i lommen eller veska. Ha en flott uke.