KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

torsdag 12. oktober 2023

PORTRETTMALERIER

Hei! Ser du på Portrettmesterskapet på Nrk? Gjennom programmet er jeg blitt kjent med kunstneren bak portretter som befinner seg i nærområdet mitt:

For noen år siden begynte det å komme opp store portretter på fundamentet til blokken som huser Solheim Alderspensjonat. Jeg går forbi der hver gang jeg skal handle dagligvarer. Jeg visste ingenting om hvem som hadde malt disse bildene. Men da jeg så på programmet Portrettmesterskapet i episoden fra Bergen, ble jeg litt klokere. Der dukket plutselig kunstneren bak disse portrettene opp, han malte den sprudlende Trude Drevland, tidligere ordfører i Bergen m.m.m.

Kunstneren heter Roderigo Cortez og driver med gatekunst. Jeg fant en side om hvordan portrettene jeg går forbi så ofte ble til her.

Jeg syns det er flott at mange forskjellige kunstnere får presentere seg gjennom dette programmet. Det er veldig lite billedkunst på norsk TV. De mest kjente kunstnerne er ikke med i dette programmet, og kvaliteten og portrettlikheten varierer. Jeg syns nrk, når de endelig viser billedkunst, kunne våge å gå mer i dybden og presentere kunstnere uten at det må være en konkurranse. Men nå får vi i hvert fall se billedkunst på TV. Og takk for det!

Trude Drevland valgte Roderigos portrett og dommerne valgte ham som en av kunstnerne som går videre, så vi får se mer til Roderigo Cortez i programmet. Vel fortjent!

Her kommer noen flere av bildene på Solheim Alderspensjonat i Bergen:

RC, som han kaller seg, har også dekorert en vegg på Bærekrafig liv, Løvstakken:


Fargerike bilder som lyser opp grå vegger. Takk Roderigo!

7 kommentarer:

Marit sa...

Jeg har ikke fått sett på det programmet, men jeg hadde tenkt til det. Det ligger på nrk.no, så jeg skal nok fått sett det tror jeg.
Flotte malerier du viser i fra.

KKvinneblogger sa...

Hei! Jeg ser at det er flere enn meg som har problemer med å få kommentere på bloggene. Det er blitt så mye spam og uønsket aktivitet på nettet, så det settes opp sikkerhetsskjold uten at vi har noen kontroll på det. Nå har mannen min lært meg at det er et merke på adresselinjen øverst på pc-en som ser ut som et skjold. Trykker vi på skjoldet, kommer det en strek over det, og da er det åpent så vi kan kommentere med googlekontoen. Jeg hadde aldri funnet ut av dette selv! Håper dette kan være til hjelp for andre som har problemer med å få kommentert.

Fra det lille røde huset.. sa...

Tusen takk for at du gjorde oss oppmerksom på dette lille skjoldet.
Nå får jeg kommentert med min google-konto!

Det med kunst har jeg forferdelig lite greie på, så det er veldig fint at du skriver litt om slikt her. Skal lese meg opp litt, og kansje kan noe fange min interresse.

Tusen takk for alle kommentarene hos meg!

Høsthilsen fra Mørekysten
Inger G.

oddi sa...

Hei. Jeg har ikke fulgt med på programmet, men ser jo at et søk på NRK vil være en god idé. Og nå har jeg flere referanser til Roderigo. Jeg er jo glad i, og oppsøker gjerne, blant annet gatekunst.

Ellers, takk for kommentar hos meg. Artig at ramsalt humor faller i smak. Og: tur nordover anbefales! God helg!

Tor sa...

Interessant om gatekunst i Bergen. Og helt enig i at NRK kunne ha mer stoff om billedkunst!

Tove Steinbo sa...

Jeg ser på programmet, og synes det er spennende å se på når de maler.
Mange av bildene blir jo også kjempefine.
Flotte bilder du også viser. Herlig å få så fine bilder malt på de grå, kjedelige veggene!
En god og fargerik søndag ønskes av Tove/fargeneforteller

Kleppanrova.com sa...

HEI!
Jeg har sett alle programmene og elsker dem. Tenk om de i NRK kunne lage flere slike og lignende program, slik at folk kan se kunst på tv-en også. For det er virkelig kultur, ikke slik som fotball som snek seg inn under det utvidede kulturbegrepet.
Jeg er så lei av all sporten og reprisene på Tv at jeg ser nesten ikke på det mer, men leser i avisa hva som skal vises og ser det. Jeg går gjerne i protest-tog foran NRK og roper, DET ER NOK FOTBALL på tv, la oss få se kulturprogram! VI VIL SE HVA KUNSTNERE JOBBER MED OGSÅ! Jeg glemmer ikke hva Knut Faldbakken sa en gang "La oss få kunsten inn under det utvidere idretts-begrepet".
Folk kan lære mye av slike program, og det er skikkelig hard jobbing som ligger bak et kunstverk.
Jeg som har undervist i faget i mange år sitter og kommenterer å koser meg.