KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

fredag 20. mai 2022

KONFIRMASJON

 

Mai byr på mange muligheter til å ikle seg bunad. Jeg har tidligere skrevet her på bloggen om at jeg har brodert bunad til barnebarnet som skulle stå konfirmant i vår. Endelig kom dagen.

14. mai var det stor fest og feiring av Ivrine. Her står hun i sin nye Gudbrandsdalen Festbunad sammen med meg. Jeg har på meg rekonstruert 1700-tallsbunad fra Gudbrandsdalen. Den kan brukes med jakke, eller bare skjorte og vest.

Men her handler det om konfirmanten. 

Ivrine var så flott, stolt og glad! Her er hun fotografert i Os kirke etter gudstjenesten. Etterpå var det fest.


Konfirmanten hadde selv bestemt hvordan bordet skulle pyntes. Hestejente, som hun er, har hun i mange år samlet på Schleich-hester. Disse har hun nå vokst fra, men hun fant ut at hun ville pynte bordet med dem, så alle gjestene fikk hver sin hest. De fine hjerteserviettene er det også Ivrine som har brettet.


Konfirmantens mor, min datter, Renate, har samme bunad som Ivrine. Renate sin bunad ble for tretti år siden brodert av min mor, Anna. Her avsløyfer mor og datter kaken de har bakt og pyntet sammen.


Jeg laget en fotobok til konfirmanten. Den inneholder bilder av hele prossessen fra vi var på Husfliden på Lillehammer og kjøpte stoff, garn og mønster, til den siste prøvingen av bunaden hos Bunadsbutikken på Os i Bjørnafjorden.

En bunad er dyr. Mange ville være med og spleise. Skorte, sko, sølv, veskelås osv. er gaver fra slekt og gjester. Konfirmanten er storfornøyd med dagen! Besta er storfonøyd med konfirmanten!


8 kommentarer:

Marit sa...

Så flott bunad og konfirmant!
Det må være fint å få en sånn gave. Du er dyktig!

Cathrines Kreative Hjørne sa...

Så stas å se! Og så fint at du kunne føre tradisjonen videre, med at bestemor har stått for brodering av bunaden til konfirmanten! Og så god idé det var med å lage bok om hvordan bunaden hennes ble til! Ja, det er en fin tradisjon også at mange bidrar til sølvet! Det så ut til å være et fantastisk flott dag, og du var også staselig i din rekonstruerte bunad! :-)

Anonym sa...

Nydelig bunad. Jammen er du flink Jorunn! Gratulerer!

Kleppanrova.com sa...

Så flinke dere var som fikk bunaden ferdig. Litt av fint fellesprosjekt. En vakker konfirmant i fin bunad.
Og deg i din :)

Jeg har akkurat en slik bunad som konfirmanten, brukte den på 17 mai!

Tove Steinbo sa...

Bunaden ble kjempefin! Og som "Kleppanrova" har jeg også den samme bunaden. Jeg bestemte meg for å brodere den da vi for snart 30 år siden kjøpte hytte i Ringebu. Synes det er stor stas å bruke den.
Ser ut til at dere hadde en hyggelig konfirmasjon, med en flott konfirmant. Veldig fint dekket bord, og deilig kake!
Fine vårdager ønskes av Tove/fargeneforteller

Marit Johanne sa...

Det var en flott bunad og flott konfirmant! Så verdifullt med bunad brodert av deg, og din datters bunad brodert av din mor. Fint dekket bord og kake, det er så koselig når konfirmanten selv er med på planlegging og pynting. Gratulerer med barnebarn konfirmant!

fru Storlien sa...

Gratulerer med konfirmant og vel utført brodering. Super ide med bok om bunadprosessen, det bidrar til viktig eierskap i fremtiden også:)

Barwitzki sa...

Jeg er helt fascinert av bunadstradisjonen.
Du har gjort en fantastisk jobb med å lage Gudbrandsdalens bunad... og for en god idé av deg å skrive ned trinnene i en bok.
Det er fascinerende at bestemoren broderte bunaden til datteren din og nå deg til barnebarnet ditt... og slik fortsetter tidshjulet og fortsetter og fortsetter.
Takk skal du ha for herlige bildenen. Klem