KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

torsdag 14. oktober 2010

Tante Hjørdis og flyttedagen


I dag er det det som fra gammelt ble kalt "flyttedagen". 14. april og 14. oktober var de dagene tjenestefolket flyttet fra en jobb til en annen.
Jeg kom til å tenke på hva min tante Hjørdis fortalte.
Tante Hjørdis var far sin nest yngste søster. De bodde i ei lita bygd, Eidsvåg i Romsdalen.  Hjørdis hadde gode evner og reiste til Oslo for å gå på lærerskolen. Men først måtte hun gå et forberedende kurs. Mens hun gikk dette kurset, traff hun den kjekke teologistudenten Even, fra Brumunddalen. Dermed var hennes videre skjebne beseglet. Tante Hjørdis og onkel Even reiste til Etiopia som misjonærer, to av barna deres ble født der. Vi fikk se både filmer og lysbilder fra Etiopia opp gjennom oppveksten.

Men nå skal jeg fortelle om da de giftet seg i 1949. Alt foregikk etter eldgammel skikk.
Bryllupet ble holdt i brudens barndomshjem. I huset ble det stelt istand et "bruderom" der brudeparet skulle tilbringe bryllupsnatten. Sengen skulle res med brudens utstyr, som hun selv skulle sy. Nabokonene kom for å godkjenne utstyret på forhånd. Tante Hjørdis fortalte at hun heldigvis fikk god hjelp av sin mor.

Etter bryllupet skulle "hele bygda" inviteres på etterpåselskap. Der måtte den nygifte kona hjelpe til med serveringen. Disse selskapene varte omtrent ei  uke. Brudgommen kunne ikke ta seg fri og var nødt til å reise fra sin kone og tilbake på jobb i Brummunddalen. Først på flyttedagen kom kona hans flyttende til ham. 
Da flirte dom i Brumunddalen, og lurte på om 'n Even hadde fått seg tenestejinte :)

Fotograf ukjent

3 kommentarer:

Anita Tørmoen sa...

Dette var artig lesing:)

mimmi-leone sa...

En fin historie og interessant å lese hvordan man gjorde det i gamledager.

Ønsker deg en fin søndag med hilsen fra Mimmi-Leone

Kleppanrova.com sa...

SÅ FLOTT HISTORIE!