KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

lørdag 16. april 2011

PÅSKENØTTER, OPPGAVE 2


Dette var morsomt!
Her var det mange kreative damer som har deltatt i påskenøtten.
Så fantastisk flinke dere er til å finne på historier!
De er så godt skrevet at jeg tror på dem alle sammen :)

Siden det var første oppgave, premierer jeg alle som har skrevet historie.  
Vinnere er:

Anonym Berit
Ulla-Bella 
Lavina 
toves sammensurium 
Cathrines Kreative Hjørne

Så gir jeg en ekstrapremie til:
kleppanrova
 fordi hun kom med en troverdig begrunnelse for tidfestingen av bildet.

Gratulerer alle sammen!
Send meg en e-post med navn og adresse, så får dere en liten hilsen i posten.


Håper mange vil være med på dagens oppgave som kommer her:

Fotograf: Rasmus Berg, Stjørdal

Hva tror du om dette paret? Bruk fantasien. 
Hva heter de, hvordan møttes de, når giftet de seg, hva jobber de med osv. osv.?Lykke til!
Jeg er spent på hva dere finner på :)Fotograf: Rasmus Berg, Stjørdal
Her er samme par avbildet med brudepiker.

Denne oppgaven står til mandag. Da blir vinneren kåret og nytt bilde kommer.

Minner om at dette er bilder jeg har fått fra Gunda M med bloggen ContainerGirl Bildene er ukjente, så her er det ingen fasit, men fri fantasi som gjelder.

13 kommentarer:

Husmannsplassen i Hidlesundet sa...

Dette var morsom konkurranse! Jeg har dessverre ikke tid i dag å delta. Påsken blir nok travel på husmannsplassen:-) Jeg skal ha det i tankene. Plutselig er jeg her med en historie, men jeg lover ingenting.
Ønsker deg en fin påske!
Klem fra Hjørdis

Eva sa...

Hvor moro, vant vi alle sammen... Klart skal jeg sende deg navn og adresse.. Og påskenøttene blir jeg videre med på.. Flott brudepar denne gangen, og skal klekke ut en fantasihistorie i løpet av helgen..

Kos deg med lørdagen, og fortsatt god påske!

GundaM sa...

hihi, så masse flotte svar du har fått under her da !!!


Hva tror du om dette paret? Bruk fantasien.
Hva heter de, hvordan møttes de, når giftet de seg, hva jobber de med osv. osv.?Lykke til!
Jeg er spent på hva dere finner på :)denne må jeg og slenge meg med på selv om jeg kanskje er litt innhabil, men jeg aner jo ingenting annet enn at bildene kommer fra containeren på Stjørdal...

når jeg ser på bildet her nå ser det nesten ut som om det er en lastebilsjåfør som har truffet blink av dama som satt og solgte biletter på kinoen ;)
de to jentene tror jeg er søskenbarn og det eneste de tenker på er at fotograferinga skal ta slutt slik at de kan få spise så masse kake da bare vil!!!

Trollmora sa...

Ja men disse kjenner jeg da godt!
Det er Henry og Gunda Berg. Henry er bror av fotograf Rasmus Berg fra Stjørdal.

De giftet seg i 1967, på samme dato som Elvis og Priscilla giftet seg nemmelig den 1 Mai. Gunda var fra indre Nærøy og eneste datter av Ingrid og Sigurd Holm som hadde en stor gård der ute. Det ble derfor naturlig for ekteparet å flytte dit da de giftet seg for å drive gården videre.

Bryllupet var ikke grundig planlagt og man tisket endel om at de kun hadde kjent hverandre i 6 måneder da de giftet seg og årsaken til dette er ikke å se på bildet men befinner seg bak brudebuketten og er i dag en frodig dame, Inger Lotte, som bor på Kolvereid og driver osemyseri der. Siden fikk hun 2 brødre, Knut og Ole. Begge bosatt i Oslo.

Henry drev gården sånn passe bra i mange år, men han trivdes nok ikke så godt med det for det er en kjent sak at han hadde en hang til å ty til flasken i perioder av gangen og i disse periodene var det Gunda og Inger Lotte som gjorde fjøs og drev gården. Av sambygdinger er begge disse damene kjent som driftige damer som ikke var redd for å ta i et tak og Inger Lotte er "vel ansett i bygda" den dag i dag.

Henry døde i 1980, 40 år gammel. Det ble til slutt et hardtarbeidende liv med påfyll av diverse stimuli, og konsekvensene av disse, som tok livet av han.

Gunda giftet seg på nytt i 1987 med en gresk servitør og flyttet til øya Kefalonia. Gården solgte hun og i dag drives det spinneri der.

;)

Anne-Lise sa...

Tusen takk for kommentar på bloggen min. Ja det blir vel en naturlig gave når man "lever og ånder" for slektsforskning. Men morsomt å gi bort til nærmeste familie også.
Ser at du har konkuranse på gang her men kommer tilbake til den i morgen. Skal snart i kalas :)

Kleppanrova.com sa...

Dette er Kåre og Randi.
Det var slik at Randi var fra Elverum, min mors kusine. Hun dro til Trondheim for å få en jobb. Hun fikk jobb som husholderske i et stort hjem på ØvreSingsaker. Huset var stort, men familien trengte litt større plass og de måtte bygge på. Kåre var snekker, murer og alt muligmann. Han fikk jobben med tilbygget.
Slik var det at Randi og Kåre traff hverandre. Det var kjærlighet ved første blikk og det tok ikke lang tid før de var i giftetanker.
Bryllupet ble holdt på Kåres hjemplass i Stjørdal en vakker solskinnsdag i 1950.Brudepikene er Kåres eldre brors barn. Edel og Ada

Kåre og Randi ble boende i Stjørdal hele sitt liv. Kåre døde i 1999 og Randi døde i 2008. De fikk aldri noe barn og det var deres store sorg her i livet.
Så da vi som var fjerne slektninger skulle rydde etter dem kastet vi alle disse gamle fam. bildene i containeren.
OG TENK! der er bildet funnet igjen!

lise sa...

Han visste det kom til å bli mye prat om det, men Alf var sikker i sin sak, han ville ekte den ti år eldre enken Sigrid. I løpet av de tre årene som hadde gått fra Sigrid ble enke, hadde hun og Alf gått fra å ha svake familiebånd til å bli dypt forelsket i hverandre, og til slutt følte de at det ikke gikk an å leve slik lenger.

De hadde diskutert å rømme, men Sigrid ville ikke reise fra de to jentene sine, og syntes det var vanskelig å rive dem opp fra hjemstedet der begge besteforeldreparene bodde. Det var ikke spesielt fristende å leve på en løgn resten av livet heller.

De gikk sammen til jentenes farmor og farfar, og snakket med dem.
-Vi har blitt så inderlig glade i hverandre, fortalte Alf. Han ventet på et slag, en ørefik, eller i det minste en storm av klaging og ukvemsord. Hvem var han, som sto klar til å gifte seg med sin avdøde eldre brors enke?
-Det vet vi, svarte faren hans. Moren nikket.

Bryllupet ble arrangert på rekordtid, og Sigrids døtre var selvsagt brudepiker.

De levde et lykkelig liv sammen, og fikk enda fire barn. Med tiden overtok Alf farens gård, og Sigrid endte opp som husfrue på gården som hennes første mann egentlig skulle ha drevet.

De lever fortsatt begge to, men nå er det sønnen som driver gården, som nå er mer som et småbruk å regne. Selv bor de på et aldershjem i bygden, og kjærligheten mellom dem er like sterk som den var på bryllupsdagen.

Anonym sa...

Så gøy at vi alle vant første runde! Skriver e-postadressen under her.

Nei men dette var artig. Plutselig dukker det opp et brudebilde av mine naboer Sigrid og Gunnar!
De giftet seg 11.juni 1938 med niesene Haldis og Inga som brudepiker. De hadde fått Amerikapakke nemlig to nylonkjoler til bruk i denne anledning. Sigrid hadde fått grene seg til "kjøpekjole". Hun var nemlig utrolig bortskjemt. Det er igrunnen et under at hun ble gift for ingen var bra nok for henne. Gunnar var møbelsnekker og drev eget verksted og hadde butikkutsalg i nabohuset. Han var en stri fyr ga seg ikke i noe. Sigrid var hjemmeværende. Husmor vil jeg ikke kalle det (mere en hygge/nyttepike) - hun hadde husholderske og var for lat til å gjøre noe i huset. Men hun var medlem i alle byens lag og foreninger. Nevnes kan Hvite bånd, De unges santalmisjon og sanitetskvinnene. Og det var stor stas å ha emisærer (predikanter) på overnattingsbesøk. En gang ble det en liten "emisærling" ut av det - lille Haldor.Hun slo også et slag for Godtemplarungdommen. Hennes far var mildt sagt fortvilet. Det gikk ikke engang an å ha ei lita halvflaske stående til spesielle andledninger. Den måtte han ha på lur hos "Pøniker'n" eller "Plomma". Sistnevnte måtte ikke vite om den da han var hard på flaska selv. Sigrid og Gunnar fikk fire barn - to jenter og to gutter, ja og så lille Haldor da.
Han gikk i sin fars fotspor og ble bare kalt "Lillejesus". De to jentene Lilly og Berta ble senere godt gift i hovedstaden. Harry slo seg opp som lastebilsjåfør og Leif døde ung. Sigrid og Gunnar døde med 2 dagers mellomrom i 1989. Da hadde de kranglet om hvem som var den kleineste og skulle komme til å dø først. Det blei Sigrid som vant den runden også.
Det var litt av historien om disse to.

God søndag til deg.
Hilsen Berit
berit.k@kabeltv.as

toves sammensurium sa...

Hihi...sitter og fniser og ler av alle de gode historiene....bra det ikke bare er meg som "tar av" !!Her er en ung frøken som venter utålmodig på pc´n så jeg hopper over historie fra meg denne gangen,men så moro å lese dere :))))
Tvi,tvi - blir nøtten løst,mon tro?????
toveklem:)

Anne-Lise sa...

Nei så koselig å se igjen dette gamle bilde av min kusine. Else Marie og Lars Einar giftet seg i 1947. Lars Einar var postmann og leverte daglig post på kafeen der Else Marie jobbet. Hun fortalte meg mange ganger om hvor snill Lars Einar var, men dessverre så døde han så altfor tidlig. De to små brudepikene er søstrene Gunvor og Astrid, døtrene til Else Marie`s eldre søster Klara. Dette minner meg på at jeg må huske på å sende en burdagshilsen til Gunvor på tordag. Da fyller hun nemlig 75 år.

Ja det var min historie :)
Ønsker deg en riktig God Påske, og håper at du tilgir at jeg tjuvlåner ideen din til konkurranse. Så artig dette var. :)
Klem fra Anne-Lise.

Ps Sender det gjerne noen brudebilder over påske.

Eva sa...

Gunda hadde funnet et flott bilde som var tatt av den anerkjente fotografen Rasmus Berg i fra Stjørdal, og siden hun ikke kjente til fotografen eller brudeparet ble det sendt videre fordi Brudebloggens lesere er gode etterforskere takket være internet.
En dag i juni 1944 var Rasmus Berg ferdig med et fotoshot hos Aglo Skytterlags 50 års jubileum, da han fikk en forespørsel fra en herre på Langhus. De avtalte tid og møte på en kafe i Stjørdal som ble driftet av enkefru Simonsen. Noen dager senere møttes de på kafeen, og håndhilste på hverandre. Asbjørn Aursjø heter jeg, vennligst sitt ned. Enkefru Simonsen kom ilende og de to herrene bestilte hver sin kaffe og et stykke krydderkake.
Rasmus og Asbjørn fant tonen, og snart kom det fram at Asbjørn hadde truffet en skjønn jente i fra Langhus på bygdedans. De var nå forlovet og skulle gifte seg St. Hans aften i 1944. Ragna het forloveden. Rasmus takket ja til foto oppdraget for han var dyktig mann med kamera og stativ.
Ragna Foss var datter til Sivert Foss på Langhus. Han var en anerkjent gårdbruker og drev med avl av okser. Ragna måtte allerede tidlig i barneårene hjelpe til hjemme på gården, og ukjent med arbeid var hun ikke.
Faren hennes var ikke helt fornøyd med sin kommende svigersønn som ikke hadde rent mel i posen. Var ikke så lenge siden han ble arrestert av Gestapo, mistenkt for sabotasje mot sitt eget land. Men han i virkeligheten hadde alliert seg med den tyske majoren Gert Hammer. Alt var et spill for galleriet, og han klarte å overbevise sin egen kommende svigerfar, at han hadde rene hensikter.
Moren til Ragna døde i barsel da Ragna var 2 år. Og faren hennes hadde bare henne og tvillingene Ada og Sofie. Barndommen var fin selv om søskene hadde mange plikter å skjøtte på gården. Faren giftet seg aldri igjen. Nå var Ragna blitt 22 år gammel og ble med sin venninne Ruth på bygdedans hvor hun hadde truffet Asbjørn og Amors piler skjøt blink. De møttes i det skjulte og faren fikk ved en tilfeldighet høre ute på bygda at Ragna hadde møtt en kar.
Han gjorde det klart for datteren at noe giftemål skulle det ikke bli med det første, men Ragna var havnet i ulykka og Asbjørn ville gifte seg slik at barnet hun bar skulle få et hjem med lykkelige foreldre. Den godeste Foss måtte bare kapitulere og gi tillatelse til giftermålet. Innbydelser ble sendt ut, og siden ikke familien var så stor var de totalt 11 stykker. Ingen i fra Asbjørns familie var å se, og til dags dato er det ingen som vet helt hvem Asbjørn var. Bryllupet stod i juni 1944.
Rasmus Berg tok et fint bilde av paret, og de var strålende fornøyd med oppdraget som bare kostet 20 kroner. Mye penger den gangen. Men han glemte aldri brudeparet i fra Langhus, og senere i 1956 fikk han høre at Ragna hadde giftet seg med en tyrann og psykopat. Asbjørn var flink til å skjule sine spor og han var en dyktig spion for Tyskland og god venn med Rinnan.
De fikk to sønner, Adolf og Alf Bjarne som begge fikk føle farens ris på kroppen. I 1967 døde Asbjørn i en bilulykke. Noen år senere traff Ragna på en ny mann som hun da giftet seg med, men det sier ikke historien noe om.

Eva sa...

En liten oppdatering bare: Rasmus Berg er en kjent fotograf i Stjørdal, og han tok brudebilde av et par som het Ragna og Asbjørn fra Langhus har jeg funnet ut ved søk på internett.. Men det er jo ikke sikkert at det er dette paret som er avbildet.. Alt annet er fri fantasi og håper ikke at noen etterkommere skulle bli støtt av det jeg har dikta opp..

Fjordheim sa...

Hei på deg.
Ja dette var nå litt morsomt da. Jeg er ikke så flink til å dikte. Men kan nå prøve meg.

Dette brudebilde er av Hildur og Alfred som giftet seg i 1952. Mener det var i mars måned.
Brudepikene er Hildurs nieser. Døtrene til hennes søster, Nelly.
Hildur jobbet på en gamlehjem før hun giftet seg. Det trivdes hun veldig godt med. På gamlehjemmet fikk de levert melk fra meieriet i bygda. Lastebilsjøføren var den sjarmerede Alfred, som Hildur raskt forelset seg i. Men han var ikke så rask, det gikk nesten ett år før han forstod hva som var i gjære. Hver gang han kom men melk, stod Hildur der og måtte ha hjelp til et eller annet av en sterk kar. Noen ganger var det ei seng som måtte flyttes på, andre ganger var det en kommode. Og hjelpsom og snill som Alfred er, var han ikke vanskelig å be. Men forelsket ble han ikke før den dagen Hildur holdt på å dette overende da de var på vei til et rom for å flytte på et bord. Hun snublet i et teppe, og ble heldigvis fanget opp av dei sterke armene til Alfred.
Da han holdt henne i sine armer, kjente på lukten av lavendelsapa hun brukte, og varmen fra kroppen hennes. JA da var det gjort. Han såg henne dypt inn i øynene og spurte om det gikk bra. Det gjorde det. Men Hildur hadde slik hjertebank at hun ikke klarte å si noe. Neste gang Alfred leverte melk spurte han om hun ville bli med han på tur i lastebilen hans på søndagen visst hun hadde fri.
Og det ville hun jo veldig gjerne.
Et halvt år senere giftet de seg. Hildur sluttet i jobben for å bli husmor. Den første sønnen kom etter to år. Så kom det to sønner til med etpar års mellomrom. I tillegg til å lage mat og holde huset i den skjønneste orden, drev også Hildur med søm og veving. Hun kosa seg med det, og i tillegg tjente hun noen kroner på egenhånd som hun sparte. Da de fortsatt lykkelige paret feiret sølvbryllup, hadde hun spart nok til at dei reiste på en tur til Mallorca. Bodde på luksushotell og virkelig kosa seg.
Hildur og Alfred er fortsatt gifte, Om enn ikke like spreke som de engang var. Alfred kjørte lastebil hele sitt arbeidsliv. Men alle dei tunge løftene på melkebilden tok på, så han måtte slutte i jobben noen år før nådd alderspensjon. Men han fortsatte å jobbe som frivillig hos andre eldre, hjalp de med forskjellige ting i hagen og med kjøring visst noen trengte det.
Hildur har fortsatt stor glede av sine håndarbeider. Lager mange fine ting til barn og resten av familien.
Nå er helsa begynt å svikte, men Alfred og Hildur koser seg sammen og gleder seg over at de har fått hatt et langt og godt liv sammen.
I tillegg har de nå barnebarn og to oldebarn som også er til stor glede. Snipp snapp snute, så var dette eventyret ute :)