KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

tirsdag 16. oktober 2012

DRONNINGEN - litt skuffet


Dronningen - Ingar Sletten Kolloen Sonja, dronning, gemalinne til Harald V, konge av Norge 

Jeg er en stor beundrer av Dronning Sonja og hva hun har gjort og betydd for kongehuset og landet vårt.
Derfor kjøpte jeg Ingar Sletten Kolloens biografi så snart den kom i bokhandelen.
Det er en tykk bok, og historien var jo ikke ukjent. Jeg husker godt diskusjonen om kronprins Harald skulle få gifte seg med en "pike av folket", og romantikken vi følte seiret da de endelig fikk hverandre samme år som jeg stod konfirmant.

Men når jeg leser denne boken, finner jeg ikke mange spor av romantikk!
Jeg finner ikke Sonja heller, syns jeg. Det blir mest en oppramsing av hva som har skjedd i kongehuset mens Sonja har vært en del av det.
Jeg leste fort i begynnelsen, men det går saktere og saktere og nå er jeg faktisk ikke sikker på om jeg kommer meg gjennom alle disse sidene. Det blir tørt, dette.
Den varme, entusiastiske og dyktige kvinnen kommer ikke igjennom. Vi ser klart at dronningen er korrekt, stiller store krav til seg selv og andre, men jeg syns ikke forfatteren har lyktes i å nå helt gjennom til mennesket bak tittelen Dronningen og gi henne liv som bærer ut til meg som leser.
Det er skuffende.

 

8 kommentarer:

Blått til lyst sa...

Huff da, det var synd at boka ikke bærer. Jeg hadde også forventninger til denne boka - den har jo fått mye presse og skal etter sigende gi nye sider av Kong Olav. Jeg er også imponert over Sonja, og kongehuset og dets endring er spennende.
Har du forresten lest Kammerpiken av Cecilie Enger? Her møter du kammerpiken til Dronning Maude og livet i England og Norge. Jeg koste meg med boka og alle detaljene rundt livet til en kammerpike. Her er mye godt stoff om klærne til dronningen og hvordan de ble behandlet - om man nå interesserer seg for slikt *S* - Liv

Lise B sa...

Takk for advarselen, Jorun! Da skal jeg ikke bruke tid på den. Antakelig hadde jeg ikke gjort det i det hele tatt, men Kammerpiken, derimot! Tusen takk Liv for tips. Jeg så en gang en utstilling på kunstindustrimuseet i Oslo (tror jeg det var) med dronning Mauds klær. Utrolig fasinerende

KKvinneblogger sa...

Jeg tror nok også jeg heller kommer til å gå over til Kammerpiken :)

Kleppanrova.com sa...

Ja kammerpiken er flott, den er nydelig bok!
Synd at at denne boka ikke var int. for jeg så faktisk Tv programmet med Sonja to ganger. For noen som er så glad og fasinert av kunst, vet jeg ikke om. Hun er den aller beste representanten jeg vet. Hun er et skikkelig vanlig menneske. Jeg kjenner også flere kunstnere som har hatt besøk av Sonja hjemme hos seg og på atelieet, de er superbegeistet for hennes syn og respekt for enkeltmenneske.
Hun kommer dit alene og er et helt vanlig menneske i vanlige tur klær.
Så at Kolloen ikke har fått mere ut er virkelig synd.

polkadotpeticoat sa...

I want to apologize for not visiting in a while, I have missed your lovely posts and wanted to pop over and say hello.....I have been so busy working with Phil lately......busy is good I guess!

Ninja sa...

Hon skulle ha skrivit boken själv....

erleichda sa...

Ja dette høres skuffende ut...
med jeg tror ( ut fra min egen lese-erfaring) de fleste biografier er lit skuffende. Nesten bare en bereigning av personens handlinger og ikke så mye om de personlige tankene og følelsene bak de.

Takk for hyggelig kommentar hos meg i går Jorun!
Ha en fin helg : )

Sanghamitra Bhattacherjee(Mukherjee) sa...

Fantastic shots and you got a beautiful space here.
Thanks for sharing.
Now following you.
Hope to see you on my blog:)