KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

torsdag 23. mai 2019

TJELLE-RASET SØNDAG 22.FEBRUAR 1756
250 år etter raset ble det reist ei minnetavle på Tjelle.
Tar du turen langs Langfjorden i Romsdal kan du se sår etter et ras i landskapet ved Tjelle. Ved Nesset prestegard i Eidsvåg ligger en  enorm stein skyldt på land av ei flodbølge i Langfjorden nesten ei mil unna.


Søndag 22. februar 1756 raste 15 millioner kubikkmeter stein ut fra Tjellefjellet i Nesset kommune i Møre og Romsdal. Dette er det største raset i Norge i historisk tid. Det utløste tre flodbølger i Langfjorden og Eresfjorden. 32 mennesker omkom, 168 hus og 196 båter ble knust og det fikk katastrofale følger for mange andre som bodde i området. Bl. a. for mine 4x tippoldeforeldre Marit Olsdatter og Knut Baltzersen Gauprøra. De bygslet gården Gauprøra på andre siden av fjorden. Flodbølgen som fulgte raset skyldte bort 2/3 av gåden de levde av.
Samme dag som raset gikk, ble en annen av mine slektninger, 3x tippoldemor Marit Jonsdatter Sotnakk døpt. Dåpsfølget hadde gått fjellstien over Tjelle på vei hjem fra kirken like før fjellet raste ut.
Mange år og generasjoner senere møttes disse to slektene gjennom Marit Halvorsdatter Skorgestrand og Tore Toresen Barstein Brækken. De to ble foreldre til min farmor Karen Toresdatter Brækken Roaldset.
Dette kan man nå lese om i slektsboka vår som kom fra trykkeriet i går.9 kommentarer:

Tove Steinbo sa...

Gratulere med slektsbok. Kjempegøy!
Forferdelig det raset. Det kommer vel flere, ser det ut til, men nå overvåker de jo de farligste stedene, heldigvis. Men man vet aldri.
Og stein kan gjøre grusom skade, men du verden hvor mye flott stein og mineraler vi har på jorda. Du har jo allerede vært inne og sett på den fantstiske utstillingen på min blogg.

Det må ha vært spennende å ha funnet ut alt dette om slekten.
En god helg ønskes av Tove/fargeneforteller.

Kleppanrova.com sa...

Steiner kan være farlige. Så morsomt å høre denne historien.
Håp alle i familien og folk fra området det gjelder støtter dere å kjøper boka.
Så morsomt, med den slektsboka.
Jeg var på Lillehammer i går, på Litteraturdagene. Da tenkte jeg på deg flere ganger i løpet av dagen når jeg gikk omkring.
HA en fin helg!

Bundingen sa...

Så fint med ny slektsbok! Gratulerer! Spennende å høre om det raset. Jeg har faktisk ikke hørt om det, så det var nok ikke noe folk snakket om da jeg vokste opp på Tingvoll. Takk for informasjon!

Ønsker deg ei fin uke!

Klem

amo sin blogg sa...

Gratulere med rykande fersk slektsbok. Det blir nok mange som får interessante stunder med den.
Her på indre Sunnmøre er folk i beredskap mot eit voldsomt ras som kanskje skal kome. Det er nifse scenarier. Og i Nordfjord/Loen har dei liknande historie som den du skriv om.
Folk i Dublin var veldig skuffa over at mannskoret ikkje kom. Dei skulle vere delaktig heile dagen i feiringa av 17 mai. . No har mannskoret begynt å legge planer for tur dit neste år.
Men skodda og elles naturfenomen er det vanskeleg å verne seg mot.
Ha fine vår og sommardagar.
Helsing Anne-Mari

KKvinneblogger sa...

15 millioner kubikkmeter masse raste ut ved Tjelle, i Loen raste 1 million kubikkmeter ut, ser jeg på wikipedia.
Til sammenlikning er det snakk om at hvis Mannen lenger opp i Romsdalen raser, dreier det seg om 10 - 40 000 kubikkmeter fjellmasse vil rase ut.
Dette viser hvor stort Tjelleraset var!

Maria - Min oldemors hus sa...

Dramatiske historier. Her i rehgonen er det også flere som står i fare for å måtte flytte fra hus og fjøs på grunn av fare for steinløsning i fjellene. Utrivelig.

Vilt og vakkert sa...

Hei, det er spennende å lese om slekta bakover, og så interessant at det er samla mellom to permer. Det er fint å gi til kommende generasjoner. Ønsker deg alt godt!

Barwitzki sa...

Vi var på ferie i Angvik på Tingvollfjord. Det var fantastiske ferien.
Også besøkte vi Lovatnet - Loen - hvor i 1905, 1936 og 1950 var store jordskred. Vi ble veldig berørt av disse dårlige naturkatastrofer.
Så fin at ferdig er din boken. Jeg gratulere så mye. Interessant og
spennend å lese historie og fin til kommende generasjoner.
PinseKlem fra Viola. Vi har 15 grader og i morgen kommer solen igjen og
sommervær. God pinse.

Vilt og vakkert sa...

Hei igjen, sikkert ikke dumt å lage ei bok, jeg får starte med å skrive ut sidene og oppbevare dem i safen.Hver av sønnene har også fått en cd med mesteparten av informasjonen. Det er jo noe jeg kan fortsette på når jeg engang blir pensjonist! Takk for tilbakemeldinga ;:OD)