KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

lørdag 26. oktober 2019

BARNEFAR OG BYGDESLADDER


Å finne sine røtter er ikke alltid like enkelt. For er alt som står i kirkebøkene sant? Det kan man ikke alltid stole på!
Mange i vår slekt ble født utenfor ekteskap. Noen foreldre giftet seg etter at barnet ble født, andre kvinner forble enslige mødre livet ut.
I noen tilfeller finner vi at faren har lyst barnet i kull og kjønn, dvs. at det "uekte barnet" har fått samme rett på arv og farsnavn som farens barn født i ekteskap.
I andre tilfeller er farskapet vanskeligere å fastslå.
I hvert fall går det en historie i vår familie om en som betalte en annen for å påta seg farskapet!
Min gammelonkel, Johan, skriver i et brev til barnebarnet, Nils: "John var født utenfor ekteskap og bygdesnakket ville ha det til at hans virkelige far var student, søn til daværende sogneprest i Bolsøy og at NN var betalt for å påta sig farskapet. Dette er der naturligvis ingen sikkerhet for. Imidlertid er det riktig at hans mor tjente hos presten i Bolsøy i de dage". 
For å komplisere det hele, finner jeg bare en prest med 4 døtre og ingen sønner i Bolsøy på den tiden dette skulle ha funnet sted. For en student som kanskje tok sikte på en prestegjerning, ville et "uekte barn" være en katastrofe.
Men det var det for den gravide tjenestejenta også!

Igjen, det som går igjen i mange av innleggene mine her på bloggen, er det viktigste budskapet er at det ikke kunne være lett å være gravid og føde barn utenfor ekteskapet. Men det var veldig vanlig for våre formødre.
De hadde ikke så mye å hjelpe seg med for å unngå det.
Og det var alltid kvinnene som måtte bære den tyngste byrden.
De kunne ikke lyve seg fra graviditeten eller betale seg ut av den.

For oss som lever nå, og leter etter slektsrøttene, er spørsmålet om dem vi har funnet på farsiden lenger tilbake i slekten egentlig er i slekt med oss?

(Jeg har sladdet slektsnavnene i slektstreet og byttet ut navn i brevet med NN. )

5 kommentarer:

Kleppanrova.com sa...

Jeg er så enig med deg i hva du skriver. Man vet jo aldri hvem som helt sikkert er faren til barnet. Kvinnene må lide, de måtte akseptere skammen.
Enda den dag i dag er det mange som blir født inn i verden, med donor sæd og barnet får ikke vite om det. Det kom noen regler om dette for noen år siden, men husker ikke helt hva det var.
Heldigvis er det mer åpenhet nå om dette, enn før.
Ha en fin helg!

Bundingen sa...

Ja, det var nok dessverre slik det var. Kvinnene måtte bære de største "byrdene" og ikke minst skammen om de ble gravide uten å være gift. Et gufs fra fortiden. Godt vi er kommet litt videre. Tror nok de fleste familier har noen "hemmeligheter" som skulle holdes skjult. Det var nesten slik at det som ikke ble snakket om ikke hadde skjedd. Jeg prøver å riste av meg all urett som er begått opp gjennom tidene.

Fortsatt god søndag!

Klem

Åshild sa...

I de slektsforskergruppene jeg er medlem av så hører jeg om flere og flere som oppdager akkurat dette. jeg har ført adopterte inn som om de er biologiske, men på et tidspunkt vil det bli feil særlig for dem.
Vi må vel tross alt håpe at de aller fleste dåpsinnføringer har biologisk far innført.

Barwitzki sa...

Vi har lov til å ta opp i dag hva som måtte skjules i tidligere tider.
Takk for at vi lever i en bedre tid.
Fredagshilsener... ha en riktig god helg.
Klem fra meg.

Tove Steinbo sa...

Jeg har kanskje nevnt at jeg tilfeldigvis oppdaget at min mor fikk et barn utenfor ekteskap før hun fikk meg. Vet hvem barnefaren var, men har ikke funnet min halvsøster. Men datteren til barnefaren, som han fikk flere år etter, og jeg prøvde, å finne henne, men forgjeves. Hilsen Tove