KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

søndag 27. mars 2022

TID FOR BRYLLUP?

Det er vår. Pandemien er på retur. Samfunnet er åpnet. Jeg tror det er mange som planlegger bryllup denne sommeren.


Ivrine 14 år viser Haldis sin brudekjole fra 1979
 

Jeg begynte bloggen som en "brudeblogg" som del av et kunstprosjekt jeg hadde om det å stå brud. Jeg har vist bilder av mange bruder på bloggen opp igjennom årene.

I den forbindelse samlet jeg på brudebilder og bryllupshistorier. Som et pluss til det er jeg blitt spurt om å ta vare på en del gamle brudekjoler. Det har jeg sagt ja til.

Over ser dere siste tilskudd av brudekjoler jeg "passer på". Barnebarnet mitt, som er konfirmant til våren, ville gjerne være mannekeng. Hun er vokst meg over hodet, men er superslank, så hun gikk rett inn i kjolen som ble brukt i 1979. Den gang var høy hals, høyt liv og lange ermer på mote. Brudekjolene skulle være tekkelige og romantiske.

Jeg har også denne brudens mors brudekjole i mine gjemmer. Det har jeg skrevet om her.

Ivrine 14 i Hjørdis sin brudekjole fra 1941

Her poserer barnebarnet i samme brudekjole. Den var sydd og båret av bruden i 1941. Stoffet er veldig tynt. Bruden var slank, høyreist og flott! Smal silhuett, markert liv, smalt, fotsidt skjørt, lange ermer og tett med trekte knapper bak var mote.

Samme dame sydde brudekjolen til sin tilkommende manns søster året før. Den er ikke så veldig forskjellig, stoffet er ganske likt. Denne har knapper foran. Bruden var ganske liten og nett. Denne kjolen skrev jeg om i Brudekjolemysteriet. Brudekjolen til Gunvor som jeg skriver om her, er enda ikke dukket opp.

Ivrine 14 år i Ester sin brudekjole fra 1940

Hvordan ser årets brud ut, tro? 

I følge brudemoter 2022 kan årets brud velge og vrake, men det kan gjerne være klassisk og vide skjørt. Og bruden trenger slett ikke tenke på at kjolen skal være "tekkelig", den kan godt vise både bare skuldre og bar rygg. Og det er mye mer blonder å se på mange brudekoler nå enn det var på disse jeg viser i dag.

Lykke til til alle som planlegger bryllup!

 5 kommentarer:

Marit sa...

Det er morsomt å se hvordan moten forandrer seg for hvert tiår som går. Barnebarnet kledde kjolen veldig godt :)

Kleppanrova.com sa...

Min datter Maribel skal gifte seg nå i slutten av juli. Hun har tenk og drømmer om en rosa bryllupskjole, så jeg var i brudebutikken her og kikket. Der var det utrolig mange store kjoler med masse blonder, for det meste i helhvitt, og noen svært få i lys beige/rosa.
Jeg får håpe hun finner seg en rosa på nettet. Var hos henne på tirsdag, og hun tok alt med ro. Hun har fått to barn, som nå er 1.5 år og en på 7 mnd.(synd hun bor 2 og en halv time unna med bil)
Jeg gleder meg til bryllupet, og håper hun får skaffet seg en rosa. Det var et veldig stort utvalg og spennende å se alle muligheten som er nå.
Ha en fin søndag og takk for morsomme bilder av barnebarnet ditt :)

Barwitzki sa...

Bryllup og brudekjoler er så fantastisk.
Jeg giftet meg i en hvit blondekjole med fullt skjørt... vakker... og buketten :-))))
Jeg elsker å se brudepar :-)) Når jeg tar S-Bahn inn til byen er det en paviljong på stasjonen med de vakreste brudekjoler og jeg tar ofte bilder.
Takk for dine vakre brudekjoler fra svunne dager og den gang hendte det til og med at kjolen ble sydd av bruden selv.
Det er søtt at barnebarnet ditt presenterer klærnene så vakkert.
Masse hilser og tusen takk.

KKvinneblogger sa...

Hei igjen, Kleppanrova! Håper datteren din finner drømmekjolen til bryllupet sitt! Så koselig med barnebarn og bryllup :)

Tove Steinbo sa...

Veldig artig med brudekjoler. Og enig - nå er det veldig mange ulike modeller å velge blant. Artig at barnebarnet prøver kjolene.
Har vært lite på nettet i det siste da mannen har vært syk, men jeg skal bli flinkere. Har lagt ut et innlegg i dag.
Da ønsker jeg deg og dine en god, gul og solrik påske.
Beste hilsener fra Tove/fargeneforteller