KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

lørdag 30. oktober 2021

FORLATTE HUS


I sommer besøkte vi Glomstad gjestehus som ligger i lia ovenfor Tretten i Gudbrandsdalen. Der er det en fantastisk utsikt over dalen. Om kvelden gikk vi tur langs veien. Det er en smal bygdevei med lite biltrafikk og folk hilser når du møter dem. Atmosfæren er idyllisk. 

Like ved veien ligger disse mystiske, vakre, gamle husene.  Jeg tok bilde av dem.  Vi spurte oss: Bor det folk her, eller er husene forlatt? Vi så ingen tegn til liv der, bortsett fra at noen har slått gresset foran inngangen.

Forlatte hus er forlokkende på en helt spesiell måte. Jeg begynte å fantasere om historien til småbrukene, livene som var levd her, mennneskene som har bodd her.


Huset sett fra andre siden. Det ligger helt inntil bygdeveien.

Like ved våningshuset ligger dette uthuset. Hvem har strevet for å holde folk og dyr i live her? 

Et gammelt fjøs som kanskje tilhørte samme gård. Det var ingen dyr å se på beite rundt husene og jeg tviler på at det bodde folk og dyr på bruket nå. Hvor ble det av dem? Hva skjedde?

Jeg er ikke den eneste som lar meg fascinere av forlatte hus. Det har vært både kunstutstillinger og bildebokutgivelser med dette som tema.

En ny bok som er kommet i høst er denne:


"Forlatte hus og noen av menneskene som bodde i dem" er en bok av Britt Marie Bye utgitt på forlaget "Utenfor allfarvei". Den ønsker jeg meg til jul.
6 kommentarer:

Marit sa...

Sånne hus er det mange av i dalene rundt her også. Det ser nesten ut som tiden har stoppet opp der. Det hvor forfallet på gårdene ikke er så synlig kunne en jo tro at det nettopp hadde bodd noen der. Det ser ut som en flott bok!

Ønsker deg en fortsatt fin helg!

Kleppanrova.com sa...

Jeg elsker også å fotografere gamle forlatte hus, men er ikke så tøff til å gå inn i dem. Jeg ønsker meg også Britt Marie Bye sin bok, hun er på Instagram og jeg har sett mange av husene, og hun skriver vistnok også om folkene der. Har du lest " Øystein Morten sin boka? Fantastisk hva han har funnet og fortalt om forlatte gårder. Jeg har blogget om boka se link: https://kleppanrova.blogspot.com/2020/01/norske-degarder-historien-om-stedene-vi.html

Ha en fin helg!

Barwitzki sa...

Du har et stort juleønske :-) Gamle, forlatte hus har en stor fascinasjon, spesielt når de er i et fantastisk landskap. Og det er ingen grenser for å finne opp historier om hva livet fant sted i dem.
Takk for de vakre bildene. Mange hilsener til deg og glade høstdager.
SøndagsKlem fra Viola - deilig solen i dag og det blir en fin tur i skogen.

Vilt og vakkert sa...

Heisann, det finnes så altfor mange flotte hus som er forlatt. Om bare noen kunne finne anledning til å ta vare på disse skattene, vedlikeholde og sette i stand ... og ikke minst bruke dem. Bra at noen tar seg bryet å skrive bok om dem i det minste. Kanskje det kan bidra til mer omsorg for alle de gamle hjemmene som bærer på en unik historie.

Takk for at du stakk innom bloggen min ;:OD)

Tove Steinbo sa...

Jeg er så enig i det de andre skriver. Veldig synd når disse husene står og forfaller. Vi har sett flere slike når vi har gått på tur fra hytta vår og rundt i fjellet/området her i Gudbrandsdalen. Hvert år har de forfalt mer, og så har de falt sammen.
Den boken må jeg lese - veldig spennende.
Er litt sen med kommentaren, da jeg bl.a. har undervist nå. Kjempegøy!
God helg ønskes av Tove/fargeneforteller

Marit Johanne sa...

Jeg tenkte på sangen til Kari Bremnes - "Det sku bo folk i husan". Jeg synes også det er fascinerende med slike hus, tenker på historien til dem som har levd sine liv der. Og trist å se de forfaller. Den boka står på min ønskeliste til jul også!