KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

torsdag 9. juni 2011

"Det lyses til ekteskap for..."Som bildet her viser, kunne ekteskapet inngås på enklere måter enn ved store kirkebryllup også i gamle dager.

Bildet er fra 1890 tallet og er funnet i Bildesamlingene til Universitetet i Bergen


Før var det vanlig at det måtte lyses til ekteskap for dem som ville gifte seg. Tre søndager på rad skulle presten kunngjøre fra prekestolene at "det lyses til ekteskap for ...".
Slik fikk alle vite hvem som aktet å gå inn i den hellige ektestand med hvem, og hadde noen innvendinger mot det, av en eller annen grunn, kunne de få anledning til å si fra. Det var jo i kirken, eller på kirkebakken, nyheter ble spredt.
I 1974 ble det slutt på tvungen lysning.

Å lyse betyr: ( i følge Ordnett.no - Ordbok )
gjøre offentlig kjent: det lyses til ekteskap for / det er lyst for dem de skal snart vies; lyse et embete ledig; ved bekjentgjørelse bringe i det el. det rettslige forhold: lyse en i bann / lyse en fredløs; lyse i kull og kjønn


10 kommentarer:

Lise B sa...

Er bildet ovenfor fra lysing eller fra ekteskapsinngåelsen? Vet du, den hovedfagsoppgaven min i historie som jeg ikke ble ferdig med, dreide seg om den katolske kirka si utvikling av synet på ekteskapet som sakrament fram til ca 1200, og hvordan dette ble nedfelt i det norske lovverket. Meget interessant, men jeg ble aldri ferdig da. Ekteskap ble oftest inngått i hjemmet, som den kontrakten den var, med vitner til stede. Brud eller åker, framgangsmåten var ganske lik.Men uavhengig av hvordan det ble inngått, fra 1200 i alle fall var det et sakrament, altså hellig, og kunne derfor ikke brytes, eller oppløses, bare kjennes ugyldig. Mye fantasifull bevisføring...

brudeblogg sa...

Dette bildet er sannsynligvis fra ekteskapsinngåelse.
Lysningen foregikk fra prekestolen i kirken.
Dette paret hadde kanskje ikke rå til et stort kirkebryllup. Det var nok mange som gjorde det enkelt, men de færreste av dem ble fotografert, så dette bildet er en sjeldenhet.

Dronninghuset sa...

hei, ja det var det med stauder da. kommer med noen råd, men kan ikke garantere noe. lurt å spørre på hagesenteret når du skal kjøpe...
fuktig:
tror at iris trives godt der det er fuktig, - finnes mye fint av det. videre en plante ved navn kjempegunnera med digre rabarbralignende blader!overvintrer kan hende i Bergen...? den gir en tropefølelse i hagen. alternativ er bronseblad. den overvintrer sikkert, sies det. trives nær vann om dere har det i hagen?
dessuten massevis av primula-arter og bregner. storhjortetrøst er en annen plante dere kan prøve. dessuten astilber, - de er fine synes jeg, ballblom og schizostylis coccinea major, med nydelige skarlagensrøde blomster - men den vil ha sol og fuktighet.
skygge:
bergblomst, bladlilje, iris, durandklematis (intens fiolett!), strandvortemelk, revebjelle, julerose og lerkespore. anbefaler deg å se i en staudebok. lån på biblioteket ;-))hybrider av høstfloks er også en aktuell plante. husk lyse blomster vises best i skyggeområder...
ellers er det jo masse stauder som trives best i sol... og da masse gamle fine stauder; akeleie og klokkeblomst (kan stå i halvskygge også)pioner, rosestorkenebb, lupiner(men pass så de ikke sprer seg vilt og tar overhånd...)mm.
mye av dette har jeg funnet i en staudebok. kan være lurt å prøve ut et par-tre sorter og ikke blande for mye.
snakk med spesialistene på hagesenteret. og lykke til.
klem Tove i dronninghuset

Wenche sa...

Fantastisk bilde,dette kunde man skive og dikte upp fortellninger om.

kleppanrova sa...

Glad vi ikke har det slik mere, men det var viktigere for folk å holde seg til sin stand den gangen.
Flott, lærerikt og spennede innlegg

Ulla-Bella sa...

Så interessant å lese:)

demie sa...

interessant! jeg liker også bildet godt. jeg kunne tenke meg å gifte meg til fjells i stede for Eidsvoll tingretthuset ; )

Maris gyngestol sa...

Flott bilde, men det ser jo nesten ut som en begravelse, og ikke bryllup... ;) Litt mer alvorlig før..?

Tusen takk for SÅ koselig kommentar hos meg!! Blir reint rørt her! Jeg har nok ikke blogget lenge nok nei, men har ingen spesielle ambisjoner om å bli en av de største bloggerne heller.. Men moro er det SELVFØLGELIG at så mange liker å følge med på det jeg driver med! ;)

Ha en fantastisk uke!
-Mari

brudeblogg sa...

Til Mari:
Ja, dette bildet minner faktisk om Werenskiolds maleri "En bondebegravelse".

toves sammensurium sa...

Heisann på degsann :)))
Håper jeg klarer å skrive en kommentar til deg før pc´n min detter av lasset....som du sikkert vet strever jeg litt om dagen!!! Må bare si jeg setter kjempestor pris på alle koslige kommentarer...også den med villsvinhodet for den kunne jeg ikke vært mer enig i *lol*
Så artig informasjon om bryllup i gamle dager her,virkelig interessant,og jeg elsker jo de gamle bildene du stadig legger ut!!nå skal jeg gjøre alvor av tanken min om å legge deg til under min bryllupsbolk på bloggen min med det samme...og etter det har jeg en trekning som skal foretas...hvis datan holder...det var det da:)))
Ha en flott helg!!!!
toveklem:)))