KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

fredag 6. august 2021

TEKSTILKUNST PÅ MAIHAUGEN

 Maihaugen på Lillehammer er verd mange besøk.

 I sommer var vi der nok en gang.

 I år viser de utstillingen Dine boliger er meg kjær av tekstilkunstneren Borgny Svalastog

 Foto: Kirsti Hovde

Jeg, som etter fattig evne holder på å brodere en bunad, blir andektig i møte med Borgny Svalastogs arbeider. 

Jeg har lyst å vise dere noen bilder jeg tok fra utstillingen, og oppfordrer alle som har mulighet til det, til å ta turen. 


 Detalj. Agnus Dei (Guds Lam)

Svalastog arbeider med forskjellige uttrykk, bla. a. trykk og glass. 

Men i denne utstillingen vises for det meste kirketekstiler. Når hun skal lage nye tekstiler til en kirke, lar hun seg inspirere av interiøret i kirken, enten den er gammel eller ny.


 

I et fiskerkapell er bispekåpe og bispelue dekorert med fiskefluer!

 


Messehagel og detalj fra messehagel. 

Wikipedia: "Messehakel (av norrønt hakul, som tyder kappe) er ein kappe presten eller biskopen nyttar saman med den liturgisk drakta når han eller ho forrettar altarteneste på høgtidsdagar og under feiring av nattverd." 

Når jeg sitter i kirken og ser alteret og presten langt der framme, tenker jeg ikke alltid over hvordan tekstilene ser ut på nært hold og hvor mye arbeid som ligger bak dem.


 Mange gamle kirker er rikt dekorert med akantusutskjæringer. Dette inspirerer kunstneren. Akantusdekor har jeg skrevet om flere ganger i andre sammenhenger på bloggen.

Her er en skisse til en messehagel.

Nærbilder av et gullbroderi på kirketekstiler:

  Jomfru Maria.

Den korsfestede Kristus.


 
Den oppstandne Kristus.

 

 
Brudepute.

 Dåpslue.Et spesielt aktuelt innslag for denne utstillingen var bispekåpen som publikum kunne være med og utforme. Vi ble oppfordret til å skrive tanker om pandemien vi er midt oppe i på lapper som siden ble hektet fast til denne bispekåpen.

"Alt kjøtt er som gress"  er en bok om Borgny Svalastogs verk fra  1984 - 2020 utgitt i forbindelse med en retrospektiv utstilling i Telemarksgalleriet på Notodden tidligere i år.

Tusen takk for en stor opplevelse til Borgny Svalastog og Maihaugen. Jeg kommer tilbake med mer fra Maihaugen i neste blogginnlegg.

7 kommentarer:

Marit sa...

Så flotte tekstiler og arbeider! Hun må ha en engels tålmodighet når hun lager disse arbeidene :)

KKvinneblogger sa...

Det var synd jeg ikke fikk med meg den retrospektive utstillingen hennes på Telemarksgalleriet.

Kleppanrova.com sa...

Så vakkert, hun er skikkelig dyktig. Jeg var på et foredrag og utstilling hun hadde for et par år siden. Jeg skal prøve å få med meg denne også. Takk for godt tips.

Barwitzki sa...

Det er fascinerende hva som kan lages av stoff og tråd, det er bra at det er folk som har mestret det perfekt, og det er fantastisk når du kan beundre det på en utstilling.
Mange hilsener til deg.

Tove Steinbo sa...

Helt fantastisk håndverk! Jeg broderte mye i min ungdom, og broderte også min Gudbrandsdalen Festdrakt for 25 år siden, og vet hvor mye arbeide det ligger i vakkert broderi. Og dette er jo enestående! Du må ha lykke til videre med den du broderer.
Takk til deg for din kommentar på min blogg - vi er så enige.
I hele august går det ofte lang tid både med mine svar og innlegg, da jeg er på fjellet og ikke har nett-tilgang bortsett fra på mobilen. Fortsatt god sommer! Hilsen Tove/fargeneforteller.

Vilt og vakkert sa...

Heisann, regnvær nå, så det ble litt bloggtid. Rosa som jeg sådde i fjor, tørka inn her hjemme, men holdt seg uten tilsyn i potte på Lia! Merkelig.... ikke alltid til å bli klok på disse plantene. Men vi gir oss ikke! Så vakre broderier det var av Borgny Svalastog på Lillehammer! Å brodere bunad er en bragd. Så lykke til med arbeidet du holde på med. Nå har jeg lagt det på hylla. Svart bunn er håpløst for meg å sy på nå. Ha fine senzsommerdager ;:OD)

Bundingen sa...

Nydelig utført arbeid! Dette er tidkrevende, men så vakkert. Sikkert fint å kunne studere arbeidene på nært hold.

Riktig god helg fra Ingunn