KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

torsdag 24. juni 2010

Å tidfeste brudebilder

Mange av de gamle brudebildene jeg har, har jeg kjøpt hos brukthandlere som ikke kan gi noen opplysninger om dem. Bilder fra slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet kan være vanskelige å tidfeste mer presist. Delvis skjer utviklingen av moten gradvis og delvis tar det lengre tid før nye moter kommer ut til distriktene. I dag viser jeg tre brudebilder som jeg prøver å tidfeste. Dette første har jeg plassert like før eller rett rundt 1900, mye pga. ermene og det spesielle sløret. Det lange sløret som ligger utover gulvet var samlet i en høy topp midt oppe på hodet på denne tiden. Her har hun fått en helt spesiell slørpynt av myrt. Bruden er iført en helt mørk kjole med sommerfuglermer i tillegg til de lange ermene og høy krage. Buketten er pyntet med en slags mansjett av papir- eller stoffblonder. Brudgommen har mørke skinnhansker og flott klokkekjede og hvit sløyfe. Fotografen her er C. Kørner, Stavanger. Her har vi et par fra Christiania fra omtrent samme tid, rundt 1900. Men her har den mørke kjolen fått et liv som er åpent i halsen og foran og viser en slags bluse av florlett slørstoff med høy, tett hals pyntet med myrtekvister. (Jeg har et bilde jeg vet er fra 1903, der kjolen også har innfelt hvitt stoff foran.) Kjolen har puffermer og foran på ermene og nederst på skjørtet er det kantet med hvitt stoff. Denne brudebuketten er også omgitt av en hvit mansjett, hun har dessuten kniplingslommetørkle og sløyfe på buketten. Dette paret har begge pyntet seg med hvite hansker, og han har også, som den forrige brudgommen, en fin klokkelenke å vise fram på den store dagen. Fotograf her er H. Ingeberg i Christiania. Her har det gått litt tid. Halsen er fremdeles høy og ermene lange, men det enklere og ledigere livet og ermene peker mer mot årene etter 1910. Den hvite kjolen kan tyde på at dette er en velstående brud som hadde råd til lyse, lette stoffer. Sløret er blitt flatere oppe på hodet, men myrtekransen er fortsatt med ( det er den i mange tiår framover). Buketten er liten, men uten mansjett. Både brud og brudgom har hvite hansker, og vi skimter såvidt brudgommens klokkelenke. Legg merke til det dristige oppløftet av kjolen der det stikker fram en sko! Fotograf her er Nordland i Bergen.

7 kommentarer:

Kleppanrova.com sa...

Så flotte brudebilder. Bilde nr 1 er nok slutten av 1880-90. og bilde 3 er typisk art nouveau atil.Kjolen er hvit ig hodeplaget er typisk.

mimmi-leone sa...

Hei!
Så koselig at du har lagt deg til som følger, velkommen skal du være!

Ønsker deg en fin dag!

Mvh Mimmi-Leone

KKvinneblogger sa...

Takk, kleppanrova, for hjelp med dateringen av brudebildene!
Da kan kanskje ihvertfall første og siste bilde være litt eldre enn jeg foreslo. Ser at det er et typisk art nouveau- mønster på veggen bak det siste paret. Det er en fortryllende og vakker stil, slik også denne bruden er :)

Anonym sa...

Du försätter mig i drömtillstånd och jag kan känna historiens vingslag!! Tack för en dejlig blogg och Dina dejliga kommentarer hos mig!!

Agneta

Hilde Heimdal sa...

hei du jeg kjøpte de urnene på en blomsterbutikk for lenge siden :O) og rosene på plantasjen:)

(eddas) sa...

Heisann..
tusen takk for hyggelig kommentar fra deg...og koselig du vil følge meg:):)
jeg og har en god del gamle bilder...
eddaKlemmer

Anonym sa...

Tusen takk for gratulasjonen :) Jeg må innrømme at jeg hadde falt helt ut av blogglandia, og når du kommenterte innlegget mitt kom det masse tilbake :) Skal sette meg ned med en god kopp te å se på brudepar nå :)