KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

fredag 6. januar 2023

REKVIEM FOR ET JULETRE

 Juletreet nådde helt opp i taket

 

Godt nytt år, alle!

Vi er kommet til 6. januar, 13. dag jul, Hellige tre kongers dag. Dette var tradisjonelt slutten på jula.  Jeg liker å følge gamle, norske juletradisjoner, så hos meg kommer juletreet opp lille julaften.  Juletreet blir tent julaften kl 17.00 når jula ringes inn av kirkeklokkene og Sølvguttene synger jula inn på NRK.  Det står helst til 20. dag jul

Men siden juletreet er et levende vesen, vanlig norsk, kortreist gran, varierer det litt med hvor lenge det holder fra år til år. Forrige jul skrev jeg om det magiske juletreet som skjøt nye knopper og det var nesten synd å kaste det ut. 

Denne jula var vi ikke like heldige med treet. Vi fant et som så veldig friskt og grønt ut i fargen. Men da vi fikk det inn i stua, tok det mye større plass enn vi syns var både fint og praktisk! :) Og allerede mens vi pyntet det, slapp det så mange nåler at vi ble bekymret.

Lysekrona som henger der hele året, må kjempe om plassen når et så stort juletre kommer inn i stua.
  

Det stod fint i de første dagene, men etterhvert sluttet det å drikke vann, og det var ikke bare barnålene som falt. Pynten falt også av. Noe ble knust og ødelagt. Da var det ikke annet å gjøre enn å ta av julepynten og ta farvel med treet allerede 4. januar, to dager før de hellige tre konger rakk fram! 


I barndomshjemmet mitt stod julepynten alltid over fars bursdag. Han fylte år 10. januar. Dette året er det 100 år siden han ble født, og jeg ville gjerne hatt et fint juletre på dagen hans, selv om han døde for over 30 år siden.

Og i veldig mange år har det vært tradisjon at min svigerinne, Kari, som fyller år 4. januar, feirer dagen sin hos oss nærmeste helg, og før vi tar ned juletreet. I år har hun rundet 60, og vi skal feire henne her i helgen, men dessverre uten juletre :(

Men takk for alt, kjære juletre! Stammen din blir til ved når den har fått tørke, grenene og barnålene har kommet i komposthaugen og blir til jord som skal hjelpe nytt liv å gro fram etterhvert. Det er vel ikke det verste som kan skje et tre?

Grenløs stamme og ei bøtte full av barnåler er alt som er igjen av juletreet

Og resten av julepynten skal få stå til 20.dagen!4 kommentarer:

Marit sa...

Ja, juletrær kan variere veldig i holdbarhet fra år til år. Felles for dem alle er at de kaster nålene hurtigere og hurtigere. Trist at det varte så kort, og jeg husker ditt i fjor ja. Godt nytt år!

Kleppanrova.com sa...

Jeg har de samme tradisjonen som deg pynter ikke i begynnelsen av desember, men lille julaften. Jeg har snart fjernet all julepynt for i år, har bare flotte blomster igjen. Ha en fin helg :)

Cathrines Kreative Hjørne sa...

Det er ergerlig når man får et slikt juletre, og jeg forstår at det ble kastet ut! Her i huset rydder vi bort julen 2. nyttårsdag, og de siste årene har vi hatt kunstig juletre, som aldri slipper en nål, og er såre fornøyd uten vann! Det var en liten overgang, men nå er jeg fornøyd med valget! Ønsker deg et godt nytt år!

Klem Cathrine

Ps. Ja, der småbruket i Vestre Gausdal var herlig, og et sted jeg virkelig kunne tenkt meg!

Tove Steinbo sa...

Det er noen år siden vi hadde juletre hjemme. Vi feirer en lang jul i Åsgårdstrand, der våre to sønner bor. Men jeg har mye annen julepynt som settes frem litt før jul, og det står der når vi kommer hjem. Nå er alt nettopp ryddet bort.
Men det var kjempegøy å se de fargesprakende stolene dere har. Gul, magenta, indigo og rød. Jeg skriver jo om alle disse fargene m.m. i mitt siste blogginnlegg. Og takk for din hyggelige tilbakemelding, jeg har lagt ut et svar til deg der.
Du sa at du har gul paraply, det vil jeg også ha! I dette gråværet trenger vi litt gult som kan virke oppløftende!
Fine fargerike dager ønskes av Tove/http://fargeneforteller.blogspot.no.