KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

onsdag 8. mars 2023

GRATULERER MED KVINNEDAGEN!

Hege Duckert på scenen på Ole Bull

Mandag var min datter og jeg på foredrag med Hege Duckert på Ole Bull Scene. Hun fortalte om norsk kvinnehistorie i 200 år. Det var inspirerende! Hun trakk fram kvinner som har gått foran og banet vei for oss. F.eks. gjorde hun oppmerksom på at kvinner lenge var umyndige, de var farens eiendom til han ga henne bort til en ektemann i brylluppet. Så, jenter, det er ikke en romantisk skikk at far fører deg opp kirkegulvet til en ventenede brudgom. Det er et tegn på at du er et uselvstendig vesen eid av en mann! Vi må være bevisste på hva vi holder på med!

Duckert fortalte oss at i Bergen er det flere skulpturer i det offentlige rom av buekorpsgutter enn det er av navngitte kvinner med klær på!

Denne boken går dypere inn i norsk kvinnehistorie. Velskrevet, lettlest, men grundig og viktig. 

Her i Norge tror mange at vi er i mål med kvinnesaken. Men det er dessverre langt fra sant.  Hvorfor tjener kvinner fremdeles mindre enn menn? Hvorfor er typiske mannsyrker bedre betalt enn omsorgsyrker? Hvordan kan kvinnehelse forveksles med skjønnhetspleie? Hvordan kan det ha seg at kvinner som følger oppfordringen om å gå inn i forsvaret av landet vårt utsettes for voldtekt, overgrep og hets? Hvorfor tror menn i overordnede stillinger at de kan ta seg tilrette overfor kvinner? Hvorfor blir eldre kvinner ikke regnet med i samfunnet? Hvorfor blir kvinner som varsler ikke tatt alvorlig? Hvorfor føder kvinner så få barn i Norge i dag? Kjære medsøstre, vi har langt igjen her i Norge.

Verre står det til ute i den store verden. Mye verre.

For hvordan er det med kvinners rettigheter til utdanning, yrkesvalg, til fritt å velge hvem de vil elske og dele livet med, likestilling, likelønn, kvinnehelse, rett til å bestemme over egen kropp osv. osv. i verden denne kvinnedagen i året 2023? På mange områder går det dessverre tilbake!

 "Global fremgang om kvinners rettigheter forsvinner foran øynene våre", sier FNs generalsekretær.

 I solidaritet med alle våre søstre verden over må vi fortsette å være bevisste og kjempe. Husk at alle, både menn og kvinner, er født av kvinner, - på velutstyrte fødestuer, i en enkel seng i et fattig hus, i en bil i veikanten på vei til fødestuen timevis unna, i ruiner etter jordskjelv under bygninger som er for dårlig bygd, i bomberegn og tilfluktsrom i krig, i fengsel osv. i det uendelige. Verden hadde vært avfolket hvis kvinner sluttet å føde barn!

GRATULERER MED KVINNEDAGEN!


5 kommentarer:

Barwitzki sa...

Vi må være klar over at mange kvinners rettigheter har blitt hardt vunnet... av kvinner som var vært undertrykt i århundrer.
Finland var for eksempel det første landet i Europa som innførte kvinners stemmerett i 1906, Norge i 1913, Tyskland i 1918 og Sveits først i 1971. New Zealand innførte kvinners stemmerett i 1893, og de lokale maori-kvinnene var tradisjonelt grunneierne.
Foredraget du fikk være med på er fantastisk, spesielt for i dag.
Gratulerer med kvinnedagen til deg. Hilsen fra kvinne til kvinne.

Marit sa...

Ja, det har vært en lang kamp, og vi er ikke i mål enda. Jeg har vanskelig for å tro at den noen gang vil være over. Vi må bare stå på!
Gratulerer med dagen!

Kleppanrova.com sa...

Så enig med deg Jorun. Jeg har faktisk kjøpt boka, men den har ikke blitt lest enda, for jeg har lest så mye om den eller enkelt kvinner, så den har blitt liggende.
Jeg er skikkelig sjokkert over at verden på mange måter ikke har kommet lenger, og med USA sine mange delstater som går baklengs inn i fremtiden, ang. abort! sjokkerende.
For ikke å snakke om militæret som behandler kvinner så dårlig. Jeg hadde aldri turt som ensom kvinne å ligge på rom med 5 gutter. Tenk hva de kan finne på når de kommer hjem fulle og gale etter en del alkohol på byen.
Vi må stå på!
Gratulere med dagen :)

KKvinneblogger sa...

Detsom skjer i USA er skremmende. At rettigheter kvinner har kjempet for, oppnådd og beholdt i årtier plutselig blir tatt fra dem i stat etter stat! Det er skremmende og farlig! Det viser at vi aldri er ferdig og aldri kan slå oss til ro!

Bundingen sa...

Jeg er litt seint ute, men for et velskrevet innlegg! Jeg er så enig med deg, og jeg gremmes over all uretten kvinner utsettes for. Vi trenger kvinnedagen. Skulle gjerne hørt det foredraget.

Riktig god helg fra Ingunn