KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

tirsdag 6. november 2012

TVANGSEKTESKAP ?Foto: Knud Knudsen

Fotografen Knud Knudsen reiste rundt i landet og fotograferte folkelivet på 1870-tallet. Her har han fotografert et brudepar med gjester på en Vestlandsgård. Brudgommen står klar til å feire med klunkeflasken. Bruden ser mer betenkt ut.

Det har  ikke alltid vært romantikk og kjærlighet som har bestemt hvem man skulle gifte seg med, men nød og tvang og ære. 

Nå har vi her i landet kommet så langt at en gravid kvinne ikke "må" gifte seg, kvinner har økonomi og frihet til å kunne bo alene og velge sin livsvei selv. Det er helt vanlig å leve sammen og prøve ut et forhold uten å være gift.

Men så opplever vi at innvandrere til landet vårt har med seg gamle skikker som gjør at foreldrene velger ektefelle for sine barn. Hvordan kan en mor eller far tvinge sin sønn eller datter til ekteskap mot deres vilje?
Vi må håpe at den frihet vi har kjempet oss fram til i vår kultur vinner over presset fra eldgamle skikker som holder folk nede i ufrihet!

13 kommentarer:

Bente sa...

Flott innlegg! Tusen takk. :-)
Lurer på hvordan det gikk med dem?

Wenche sa...

Det var en trist bild,håper att saker og ting var bädre en det ser ut.Jeg undrer också hur det gick for prudeparet.

Kleppanrova.com sa...

Heldigvis er vi ferdige med å gifte oss i rett stand og kultur.
Må jo da minne om boka "Amtmannens døtre" og alt hva den fantastiske forfatteren Camilla Collet klarte å belyse og få frem for over 150 år siden. Vi er heldige som har hatt slike som henne og mange fler slik at vi er frie til å bestemme selv
Men enig med deg, at det er skummelt med de som er våre nye nordmenn og ikke får velge selv hvem de skal gifte seg med. Skremmende!

polkadotpeticoat sa...

This breaks my heart for this poor girl.....to start the rest of your life with someone you don't love......I can't imagine.....I have loved Phil from the first glance and we were engaged 2 weeks later and have been married 18 years now.....I can't imagine them with someone I was forced to be with....horrible!

congrats on your award!

AvMeg sa...

Oj,oj - det bildet sier mer enn tusen ord. Veldig spennede vitnesbyrd fra den tida det ble tatt. Enig med hun som skriver det hadde vært interessant å vite hvordan det gikk med paret...

amo sin blogg sa...

Eg er så einige med deg.
Det er så viktig at både kvinner og menn får bestemme over livet sitt sjølve.
Ha ein fin tysdagskveld.
Klem frå Anne-Mari

Anne Lise Johnsen sa...

Hei! Et historisk bilde! Det var kanskje ikke vanlig å smile på bilder? Ellers må det jo ha vært et utrolig trist bryllup :)

KKvinneblogger sa...

Jeg skylder å gjøre oppmerksom på at jeg ikke vet noe om dette paret! Bildet er bare en illustrasjon til saken. Kanskje ble hun vettskremt av fotografen som dukket opp?
Poenget er at vi ikke er ferdig med problemet tvangsekteskap!

Lise B sa...

Utrolig bilde! og det er slettes ikke lenge siden det var vanlig å måtte gifte seg, nei. I eldre tider var det kanskje enklere å velge kjærligheten om man ikke hørte til overklassen, for overklassen gjaldt det å sikre politiske allianser, eller store eiendommer. Tenk på stakkars Marie- Antoinette, hun ble gitt bort som pant som fjortenåring. Å jatte med er et ord som har overlevd fra lovene i middelalderen, da kom det en liten forbedring i lovverket,jenta skulle være enig: den som jattar med, eller teier, sier seg enige i giftemålet. Jeg kan godt tenke meg at en del av jentene fikk hjelp til å teie...

Ninja sa...

På något sätt verkar det i de flesta fall vara kvinnor som blev bortgifta mot sin vilja.....även om det förekommer att män också blev det.
Ekonomi, ära, att skaffa arvingar, politik....ja, det fanns säkert flera skäl.
Jag är iofs inte emot att föräldrarna/vännerna hittar en brud/brudgum om sonen/dottern/vännen är med på det.
I många fall är det vänner eller familj som introducerar en passande partner.

Eva sa...

Flott innlegg og bilde... Ja, før måtte man gifte seg om man ble gravid utenfor ekteskap..

De som blir tvunget i dag til giftemål de ikke vil inn i, synes jeg synd i..

erleichda sa...

Det er et godt spørsmål. Men for dem er det det som er kjærlighet. De spør sikker seg selv hvordan det er mulig at vi la barna våres å finne "hvem som helst" uten å vite hvem de er hvor de kommer fra osv. også la dem bli såret.. Det er veldig vanskelig å få seg løs fra gamle sikker, som man har oppvokst med og ser dem som det eneste riktig alternativ...
Integrasjon er løsningen men det kan godt ta opp til tre generasjoner før den er oppnådd - dessverre

Hildes Scrappeunivers sa...

Kjempekoselig at du er med på min giveaway! Masse lykke til i trekningen!

Klem fra Hilde