KK (kvinner&kultur)

KK (kvinner&kultur)

mandag 1. april 2019

Slektsbok

Hei alle trofaste bloggere!
Det er så koselig å komme inn på bloggen og se at dere fortsatt er her og blogger. Det er som å møte igjen gamle, lenge savnede venner :)
Jeg kommer til å besøke dere alle etterhvert.

 Jeg har vært opptatt med å skrive slektsbok sammen med flere av søskenbarna mine, og da er det blitt nok skjermtid og skriving av det, så det er ikke blitt overskudd til blogging. 
Stedet familien har navnet sitt etter finnes fremdeles. Som slektsnavn skriver vår gren av familien det med -h til slutt, fordi presten skrev det slik på fars konfirmasjonsattest.
Nå nærmer det seg ferdigstilling av boka, og jeg har lyst å fortelle litt om noen av slektningene jeg er blitt kjent med gjennom denne prossessen.

Dette er Erik Iversen Eidsæterbakken (01.03.1816 - 14.07.1894). Han ble kalt Erik Bakkå. Han var finsmed og laget kubjeller og dombjeller og alt av metall til seletøy og han støpte knapper. Knappestøpeformene finnes fremdeles i familien. I sin ungdom, mens han var gjeter, skar han ut et skrin i en vakker båtform. Det har en finurlig låsemekanisme.


Båten, båten i sine enkelte deler og til slutt kanppestøpeformene.

Erik gikk med skreppa si full av ting han hadde laget opp Romsdalen og ned Gudbrandsdalen til Stav-mart'n på Tretten. Der solgte han varene eller byttet dem i skrapmetall som han kunne smelte om og lage nye varer av.

På den tiden bodde det en mann kalt "Vis-Knut" i Vestre Gausdal (en liten sidedal til Gudbrandsdalen). Vis-Knut var synsk. Erik gikk til ham og spurte om hvor han skulle grave etter vann på gården sin, for brønnen på Eidsæterbakken var så dårlig. Vis-Knut hadde aldri vært i "Bakkå", men rådet Erik til å grave et visst sted i kjelleren sin. Det gjorde han, og der fant han vann og laget en brønn som aldri gikk tom.

Sånne historier fra slekten som levde før oss er det moro å finne. Johan, bror til farfar, var flink til å fortelle historier og han har forsynt bygdebøker med fortellinger om familien.
Vi har vært heldige og har hatt en tante som har drevet slektsforskning og etterlatt seg mange notater. Dessuten har vi en hel del brev og bilder, og skriveføre slektninger. Sånt blir det slektsbok av.

I neste blogginnlegg vil jeg fortelle mer om slekta og om å skrive slektsbok.
I et tidligere blogginnlegg har jeg fortalt om han som reiste til Amerika "I håp om bedre fortjeneste". Det kan du lese om her.

9 kommentarer:

KKvinneblogger sa...

Hei! Da jeg leste det gamle blogginnlegget mitt om Teodor og John som reiste til Amerika, ser jeg at jeg har skrevet feil. Nærmere slektsgranskning har måttet til for å skrive slektsboka. Det riktige er at John var i Amerika i mange år og sendte penger hjem til sin fattige familie i Norge. Faren skrev bekymrede brev og bad han komme hjem så det ikke skulle gå med ham som med broren. Da John kom hjem, overtok han farsgården. Men han forble ugift og bodde på gården sammen med en ugift søster. I mange år bodde også en niese sammen med dem der.

KKvinneblogger sa...

Her kom det visst en utilsiktet "aprilspøk" av et innlegg som ikke er et innlegg. Den veien med møteplass-skilt er bare en kladd som ikke er ferdig til publisering. Har slettet innlegget. Men bildet på blogglisten blr ikke borte.

Vilt og vakkert sa...

Heisann, så hyggelig å høre fra deg igjen. Jo, jeg blogger fremdeles, men det hender at jeg hopper over noen dager nå. Det ligger ennå noen innlegg på lur som utkast. Haster ikke med å publisere dem. Det er ukas utfordringer som er den største drivkraften.
Jeg har en egen blogg om Slekta mi. Den har du kanskje sett? Oppdateres når nye nytt kan føyes til.
Jobber også 100% neste år. Hva som skjer etter det, får tiden vise. Bloggen legges uansett ikke ned. Synes det er så synd å komme til blogger jeg kjenner som nå ikke lenger eksisterer. Er det nødvendig å stenge sjøl om bloggen ikke er aktiv? Ha en fin ettermiddag ;:OD) Da vil jeg titte innom av og til....

Barwitzki sa...

Fantastisk... gleder meg å lese her.
Så fint at du er tilbake :-)))
Hilsen fra Viola

Åshild sa...

Jeg skriver også slektshistorier. Har i vinter konsentrert meg om mannens slekt og har "vandret" rundt i Bergen. Jeg avslutter ikke med en innbundet bok, men sender bare et pdf til de som vil ha. da er det lett å oppdatere.

Det skal bli gøy å lese mer om ditt prosjekt.

Bundingen sa...

Spennende å lese! Roaldset er et kjent navn for meg fra Tingvoll. Gleder meg til å lese mer! Jeg synes også det er synd at så mange slutter å blogge. Vi bør kanskje være flinkere til å kommentere hos hverandre? Det krever litt tid å være aktiv, men det er veldig hyggelig å ha kontakt med bloggevennene.
Takk for hyggelig hilsen på bliggen min!

God tirsdagskveld fra Ingunn

amo sin blogg sa...

Så kjekt å sjå deg.
Og spennande prosjekt du held på med.
Kanskje har me felles kjende ?
Under sjukepleieutdanninga mi i Molde 1967 til 1970 var eg i lag
med to jenter frå Hjelset, ei med etternamn Roaldset, ho er dessvere død no.
og ei med etternamn Eidseter..
Kanskje er dei i slektsboka di.
Helsing Anne-Mari

Tove Steinbo sa...

Spennende med slektsgranskning! Jeg har tenkt på å sette i gang, men har nok ikke tålmodighet til å gjøre det på egenhånd.
Fint å ha deg tilbake i vår bloggverden. Hilsen Tove/fargeneforteller

Maria - Min oldemors hus sa...

Velkommen tilbake. :-) Det høres veldig spennende ut. både å skrive slektsbok og å finne så mye informasjon. Blir interessant å lese neste innlegg.